Copyright (c) 2012 irisphoto1/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2012 irisphoto1/Shutterstock. No use without permission.

Zaljubite se u hrskavu i sočnu papriku

Kolumbo nam ju je donio iz Južne Amerike u 15. stoljeću kao zamjenu za papar, a neki izvori kažu da se konzumirala prije gotovo 9600 godina. Riječ je naravno o jednoj od najpopularnijih ljetnih voćki (da, botanički pripada voću) – paprici. U svijetu se danas uzgaja oko 50 vrsta, a dolaze u čitavom spektru boja, od zelene preko narančaste, žute, crvene, ljubičaste pa sve do smeđe.

Copyright (c) 2015 Stephen Gibson/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2015 Stephen Gibson/Shutterstock. No use without permission.

Slatka ili ljuta - ne biramo

Osnove okusne vrste paprike su ljuta i slatka, a svaka od njih svojim okusom obogaćuje brojna jela u kojima se nađe. Što se tiče slatkog spektra, crvenije paprike su slađe jer su zrelije, dok su one zelene nešto gorče. O ljutim papričicama pak ne moramo govoriti. Postoji cijela skala ljutine. Ono što je zajedničko objema vrstama da se koncentracija začina nalazi u bijelim razdjelnim opnama. Osim prema bojama i okusu, paprike se razlikuju i prema veličini i obliku. 

Birajte s pažnjom

Kod kupovine paprike, kao i kod svakog ploda, važno je voditi računa o nekoliko stvari. Kora mora biti glatka, sjajna i bez oštećenja, a peteljka zelena. Čuvati se može u hladnjaku u plastičnoj vrećici, a najbolje ju je konzumirati u roku od pet dana.

Copyright (c) 2020 nika-lit/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 nika-lit/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2021 Ivan Masiuk/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 Ivan Masiuk/Shutterstock. No use without permission.

Zaštitni znak je vitamin C

Uzmemo li u obzir sve nutrijente koje paprika sadrži, lista razloga za voljeti ju samo raste. Vitamin C posebno se ističe. Paprika, naime, sadrži više vitamina C od naranče, a osobito kad je u pitanju ona crvena. Osim C, paprike sadrže i vitamin A, odnosno beta-karoten. Od ostalih nutrijenata tu su vitamini skupine B, vitamin E, K1, minerali mangan i magnezij, vlakna, ugljikohidrati i voda, što je osobito poželjno u vrućim ljetnim danima. Također sadrže i niz antioksidansa poput kvercetina, kapsaicinoida, likopena, luteolina i drugih.

Ljeto ne može bez punjene paprike

Kad govorimo o načinima pripreme, granice zaista ne postoje. Volimo ju grickati
svježu uz neki fini umak, u salati s rajčicom i krastavcem, a posebno je fina pečena
na žaru ili na naglo
. No klasik koji nas svakog ljeta obara s nogu definitivno je punjena paprika. Kuhana punjena mesom ili pečena punjena krumpirom, duel je unaprijed izgubljen jer ih volimo u oba izdanja. Aroma dima osobito sjajno će se istaknuti u pečenoj rog paprici koju su naše bake pripremale na salatu. A jesen dočekajte spremni ukiseljenom verzijom.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.