Važnost povrća u prehrani

U pravilnom i optimalnom funkcioniranju našeg organizma veliku ulogu ima i povrće. Zbog fitonutrijenata, vitamina, minerala i antioksidansa koje sadrži, ova skupina namirnica pravi je saveznik naše dobrobiti.  

Povrće, saveznik ravnoteže organizma

Od kontrole težine, preko kontrole krvnog tlaka, pa sve do održavanja optimalne razine kolesterola te općenito ravnoteže našeg organizma, povrće nam pomaže u toliko važnih procesa. Odmalena nam govore kako je važno jesti povrće, i to ne bez razloga. Konzumiramo li ga svakodnevno, ili barem dovoljno često, svoj organizam opskrbljujemo nutrijentima koji pomažu u njegovom očuvanju.

Kvalitetnom prehranom baziranom na povrću možemo podići našu razinu energije, potaknuti da se osjećamo bolje i poletnije, a različite boje sezonskog povrća na našem tanjuru i ugodan su prizor. Osim što nas osvaja prekrasnim bojama, svaka od njih nosi i zajedničku karakteristiku.

U povrću žute i narančasto-crvene boje, kao što su mrkva bundeva i batat, nalazimo beta karoten, antioksidans važan za obnovu tkiva. Zeleno lisnato povrće, kao što su blitva, špinat i kupus, osiguravaju nam antioksidanse i vlakana. Crveno povrće, poput paprike, rajčice i cikla, sadrže likopen koji nas štiti od štetnih utjecaja. I ovo je samo dio razloga zašto bi trebalo jesti povrće. Ne smijemo zaboraviti ni minerale, a među važnijima su kalij, kalcij, magnezij i željezo.