Od kontrole težine, preko kontrole krvnog tlaka, pa sve do održavanja optimalne razine kolesterola te općenito ravnoteže našeg organizma, povrće nam pomaže u toliko važnih procesa. Odmalena nam govore kako je važno jesti povrće, i to ne bez razloga. Konzumiramo li ga svakodnevno, ili barem dovoljno često, svoj organizam opskrbljujemo nutrijentima koji pomažu u njegovom očuvanju.
Kvalitetnom prehranom baziranom na povrću možemo podići našu razinu energije, potaknuti da se osjećamo bolje i poletnije, a različite boje sezonskog povrća na našem tanjuru i ugodan su prizor. Osim što nas osvaja prekrasnim bojama, svaka od njih nosi i zajedničku karakteristiku.
U povrću žute i narančasto-crvene boje, kao što su mrkva bundeva i batat, nalazimo beta karoten, antioksidans važan za obnovu tkiva. Zeleno lisnato povrće, kao što su blitva, špinat i kupus, osiguravaju nam antioksidanse i vlakana. Crveno povrće, poput paprike, rajčice i cikla, sadrže likopen koji nas štiti od štetnih utjecaja. I ovo je samo dio razloga zašto bi trebalo jesti povrće. Ne smijemo zaboraviti ni minerale, a među važnijima su kalij, kalcij, magnezij i željezo.