Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.

Tikvice – superhrana na tanjuru

Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.

Tikvice su jedna su od najčešće korištenih ljetnih namirnica, a mogu poslužiti kao salata, glavno jelo ili prilog jer se odlično slažu s drugim okusima i začinima. Ako kupujete tikvice, birajte one manje i čvršće. Osim što je svestrano povrće koje se može jesti sirovo ili kuhano, omiljeno je zbog svojih nutritivnih svojstava i super karakteristika. Ovo su neke od njih.

1. Niskokalorične su. 150 g narezanih tikvica sadrži oko 19 kalorija. To je 40 do 50 % manje od drugog zelenog povrća poput brokule i prokulica. 

2. Cvijet im je jestiv. Iako se poslužuju kao povrće, one su tehnički voće jer imaju cvijet. Cvijet im je jestiv, a najpopularniji način pripreme je prženi ili punjen.

3. Tikvice su bogate kalijem. 150 g sadrži oko 295 mg, odnosno 8 % preporučene dnevne doze. Kalij smanjuje štetne učinke soli u našem tijelu i time povoljno utječe na kardiovaskularni sustav. Također sadrže i vitamin C.

4. Nisu uvijek zelene. Osim zelene, postoji i žuta vrsta tikvica, a najlakše ćete ih razlikovati prema obliku. Žute tikvice imaju suženiji vrat, koji može biti krivudav ili ravan te slađi okus.


* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.