Šparoga – namirnica mladosti i proljeća

Jedna od popularnih proljetnih namirnica svakako je šparoga, koja se može pripremiti na razne načine! Ona je pravo proljetno povrće, najčešće se bere između ožujka i svibnja. Kao jestiva namirnica poznata je više od 2000 godina, a danas se priprema u kuhinjama širom svijeta. Od poznatih 300 vrsta ovoga povrća samo ih je 20-ak jestivih.

Vitamini, minerali i vlakna

Šparoga je siromašna kalorijama, ali istovremeno sadrži mnoge vitamine i minerale. Spomenut ćemo flavonoid rutin, vitamine A, C, K, skupine B, osobito folnu kiselinu, inulin, bakar, željezo, kalij, mangan, cink, kolin i selen. Uz lubenicu i avokado, poznata je po  glutationu, jednom od najvažnijih antioksidansa. Sadrži i za probavu važna vlakna

Neodoljiva juha od šparoga

Na jelovniku se šparoge mogu naći pripremljene na različite načine. Ovaj izvrstan gastronomski specijalitet kuhajte, pecite, pirjajte, stavite u juhu i budite sigurni da će jelo ispasti savršeno jer šparoge možete pripremiti na sve načine. Sirove možete dodati u salate, a odlično se slažu s mediteranskim preljevom i sirom. U proljeće najviše volimo i neodoljivu fritaju. Osim same, fino se sljubljuju i s drugim namirnicama. Kombinirajte ih s pršutom, morskim plodovima, gljivama i slično.

Na što paziti kod pripreme

Ono što je bitno u pripremi šparoga jest to da odrežete njen drvenasti, nejestivi dio i koristite samo sočne vrhove. Također, nemojte šparoge pripremati u željeznom posuđu jer tanini iz povrća mogu reagirati sa željezom te uzrokovati gubitak boje stabljika. Za vrijeme kuhanja šparoge gube gotovo polovinu mase pa imajte to na umu kada kupujete i planirate ih za svoje jelo.

Pri kupnji obratite pozornost na nekoliko stvari. Listovi moraju biti zatvoreni, a izdanci svijetlozeleni i mekani. Šparoga mora mirisati svježe. Izbjegavajte one koje imaju žućkaste izdanke na rubu cvjetanja, suhe ili one koji izgledaju kao da su prazni jer je to znak da šparoga nije svježa.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.