zeleni krastavci

Salatni kralj krastavac

Kada pomislimo na krastavac, često se sjetimo podatka da je bogat vodom. To je točno jer krastavac s korom ima oko 95 posto vode i gotovo zanemarivu količinu masnoće. Usprkos činjenici što ga svrstavamo u povrće, krastavac botanički pripada voću zato što ima sjemenke u sredini ploda te raste iz cvijeta, a pripada obitelji tikvovki. Najčešće se koriste dvije verzije: dugi, salatni koji se koristi sirov i kornišoni krastavaca koji su namijenjeni kiseljenju. 

salata s krastavcem

Gastro kombinacija koja se ne propušta

Krastavci su tijekom cijele godine prisutni u našoj kuhinji, zimi ukiseljeni, a za ljeta ih jedemo sirove u raznim salatama. Zaista je riječ o plodu koji svojim blagim okusom nadopunjuje gotovo svaku povrtnu kombinaciju u kojoj se nalazi. Ukiseljeni krastavac slastan je sastojak francuske i tzatziki salate, a kada je svjež u kombinaciji s vrhnjem, šteta bi ga bilo ne kušati. 

Ne zaboravite juhu!

No, krastavci se ne koriste samo za pripravu raznih salata, nego se od njih može skuhati i ukusna kremasta juha. Spravlja se od svježih krastavaca salatara, koji se očiste od sjemenki, a potom se kuhaju i miksaju u blenderu. Juha od krastavca može se jesti uz dodatak kiselog vrhnja kao hladna juha ili uz dodatak vrhnja za kuhanje kao topla verzija. Također, krastavac je upravo zbog svježeg okusa sjajan dodatak raznim dresinzima te se njegov okus odlično kombinira s maslinovim uljem, koromačem, koprom i lakšim mesom poput piletine, ribe i puretine. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

zelena juha od krastavca