tzatziki umak u zdjelici na dasci

Pravo ljetno osvježenje: tzatziki umak

Svježi krastavci na salatu, u sendvičima, pripremljeni kao varivo s krumpirima ili u verziji – umaka! Ovo povrće s razlogom je jedno od omiljenih odabira za obroke koji se brzo pripremaju, a pružaju idealne osvježavajuće i ukusne zalogaje. Porijeklo tzatziki umaka je Grčka, a sezona roštiljanja idealna je da se okušate u njegovoj pripremi jer odlično prija uz meso, ribu, hamburger, tortilje
 

hamburgeri s tzatziki umakom

Okusom bogat dodatak jelima

Krastavci su niskokalorični, obiluju vodom i sadrže vrijedne antioksidanse, vlakna, vitamine i minerale. Posebno se ističu vitaminima C i K te mineralima kao što su magnezij, fosfor, bakar i kalij. Za pripremu ovog umaka potrebno je pripremiti maslinovo ulje, limunov sok, češnjak, grčki jogurt i svježi kopar. Naravno, krastavci su glavni sastojak i njima ćete trebati posvetiti najviše pažnje kako bi konzistencija umaka bila savršena.

Kako postići kremastu teksturu umaka

Krastavci imaju preko 90 % vode što znači da ćete ih morati dobro iscijediti prije miješanja s ostalim sastojcima kako umak ne bio bio prerijedak i vodenast. Ogulite ih i sitno naribajte pa posolite. Ostavite da malo odstoje i puste vodu. Potom ih ocijedite pa dodajte jogurt, nasjeckani kopar i ostale sastojke. Začinite s malo papra i soli po želji.

Close-up of a stack of roasted vegetable fritters served on a plate with Greek yogurt cream and cucumber, tzatziki and parsley on top; Shutterstock ID 2115664997; purchase_order: Nisa; job: Dobar tek web tekstovi lipanj; client: Spar Hrvatska; other:
tortilje s piletinom i povrcem

Savjet više

Pripremite umak nekoliko sati prije konzumiranja i stavite ga u hladnjak da se ohladi. To će omogućiti začinima i češnjaku da se temeljito prožmu i rezultat će biti predivno aromatiziran umak koji možete kombinirati uz gotovo bilo što. U Grčkoj se često kombinira uz gyrose, ali možete ga koristiti i uz tortilja čipse, kao dodatak sendvičima te uz popečke.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.