crveni i zeleni radic

Radič – jeste li više za zeleni ili crveni?

Zeleni ili crveni hruskavi listovi radiča? Odaberite svog favorita koji će u salati biti savršen pratitelj gotovo svakom glavnom jelu. Radič zelenih duguljastih listova ima nešto gorči okus i uglavnom ga nalazimo u primorskim i dalmatinskim kuhinjama, dok ćemo radič crvenih listova, zbijenih u glavicu, najčešće naći u jelovnicima kontinentalnih predjela naše zemlje. 

crveni radic na tanjuru

Kako kombinirati?

Bez obzira na boju listova, riječ je o istoj biljci samo različitog varijeteta. Radič ima specifičan gorki okus i vrlo hrskavu teksturu, a naročito se dobro slaže s pikantnijim jelima poput pašticade i paprikaša. Sami listovi su mekani, ali glavice su dovoljno čvrste pa se mogu rezati i peći na roštilju ili na grill tavi. Zbog njegova dominantnog okusa sjajno će se kombinirati i s manje intenzivnim okusima poput špinata, kelja i rikule, te umami, zemljastim okusima kakve imaju grah, slanutak, jaja i avokado. Sjajno se sljubljuje i s masnijim sirevima i kiselim vrhnjem, a nećete pogriješiti ako listove radiča dodate u salatu s mozzarellom, burratom ili ricottom. 

Pobijedite gorčinu

Kako bi radič izgubio dio svoje gorčine, treba ga termički obraditi, bilo kuhanjem, bilo grilanjem. Kada njegovi listovi malo povenu, radič je spreman za upotrebu! Naravno, sjajan je i u svježem obliku, samo što je tada njegov okus gorak. Možete koristiti cijele listove koje ćete jednostavno odvojiti od glavice, ali uklonite sve uvenule ili smeđe listove jer će jelo učiniti još gorčim. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

narezani crveni radic