salata s radicem

Ideje za kombinacije s radičem

Pomalo gorkast, radič ili volite ili ne. No kombiniranjem s drugim namirnicama, ublažit ćete gorčinu i dobiti najbolje od ove salate. Odlično mu komplementiraju kiselkasti, slatkasti i citrusni okusi, kao i masnoće. Donosimo vam prijedloge i savjete za pripremu, kao i poneki trik.

jela s rostilja s radicem

S grilla

S obzirom na to da ga se najčešće koristi kao dio salata, zašto ne biste radič prije ispekli na grillu. Na taj ćete način ublažiti gorčinu i dobiti sasvim novu dimenziju okusa. Maslinovo ulje, sol i začinsko bilje bit će sve što vam je potrebno za savršen užitak.

 

U salatama

Svježi radič u salati odlično se spaja s acetom balsamicom koji će svojom slatkoćom ublažiti njegov gorkasti okus. Možete mu dodati i malo špinata, crvene ili žute paprike za slatkoću ili avokado koji će dati kremoznost. U jesenskim danima, fino će pasati salata od radiča i cikle ili pak s bundevom. Okusu radiča dobro će parirati i rukola, endivija, komorač, bosiljak, vlasac i slično.

salata s radicem
jabuke s radicem

S voćem i povrćem

Slatkoća voća i povrća u pravoj će mjeri ublažiti gorki okus radiča. Bilo u salatama, prilozima ili nekoj trećoj verziji, spoj ovog povrća i voća i povrća mogao bi vas itekako ugodno iznenaditi. Crvena naranča, artičoke, zelene mahune, kelj, poriluk, naranče, limun, kruške, zelene jabuke, prokulice, nar idealan su par radiču.

Sa začinima i orašastim plodovima

Osim s voćem i povrćem, radič svoje okusne parove pronalazi i u raznom začinskom bilju, ali i orašastim plodovima. Orasi, pekan orasi, lješnjaci, pinjoli odličan su mu hrskavi dodatak. Od začinskog bilja, dodajte mu timijan, peršin, kapare, crni papar, ružmarin ili mentu za još bolji okus.

 

zapeceno povrce s radicem
plata sa sirevima i radicem

Sa sirevima

Bilo grillani ili svježi, radič se fantastično slaže i s raznim sirevima. Od gorgonzole, koja mu je najčešći dodatak, i drugih plavih sireva, parmezan, kozji sir, feta, mozzarella dat će sasvim novu dimenziju okusa radiču.

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.