5 stvari koje možda niste znali o siru

S vremena na vrijeme ili pak stalno, ovisno o vlastitim preferencijama, neka vrsta sira nađe se na našem stolu. Za neke će dovoljan biti sir u formi popularne gaude za pizzu. A kod drugih ne prolazi ništa manje od sirne plate na kojoj su gurmanski camembert i aromatična gorgonzola. A ponuda sireva je toliko raznovrsna da često govorimo o cijelom jednom svijetu. Čuven i povijesno obilježen način pripreme, drugačiji sastojci i dodaci, izvrsnost porijekla garantiraju popularnost sireva koja ne jenjava. Za strastvene gurmane i ljubitelje sireva skupili smo 5 zanimljivih činjenica o sirevima koje možda do sada niste čuli.

1. Najbolje doba dana za jesti sir. Efikasnost utjecaja sira na naš organizam je povezana s dijelom dana u kojem se konzumira. Kao i kod drugih namirnica, najviše nutrijenata iz sira dobit ćete navodno ako ga jedete između 9 i 10 sati ujutro. U tom će se razdoblju u organizmu svi korisni sastojci u potpunosti apsorbirati.Nešto manje poželjno razdoblje je od 10 do podneva, a navodno nije preporučen za popodnevu konzumaciju.

 

2. Nutritivna vrijednost. Svaki sir prirodno sadrži veliku količinu bjelančevina. Njihov postotak u sirevima čak je i veći nego u mesu. I za razliku od njega, apsorbiraju se i više od 90 %. Osim bjelančevina, sirevi su izvor aminokiselina, kalcija, vitamina A, E i D, skupine B. Zato je sir poprilično poželjan za osobe koje kroz dan troše veću količinu energije.

3. Čuvanje sira. Sir je najbolje čuvati u donjoj ladici u hladnjaku. Obavezno ga prije omotajte u prozirnu foliju ili ga stavite u posudu namijenjenu čuvanju sira. A idealna temperatura za čuvanje bit će između 5 i 8 °C.

4. Topljeni sir. Brojni topljeni sirevi su bogati izvor kalija i fosfora. Sadrže i bjelančevine koje čak za 40 % zadovoljavaju dnevne potrebe organizma za esencijalnim kiselinama.

5. Plemenita plijesan. Camembert se jede s koricom koju stvara plemenita plijesan. Prije konzumacije dobro bi bilo camembert ostaviti kratko na sobnoj temperaturi. Tako ćete omogućiti još veće otvaranje njegova specifičnog, posebnog okusa.


*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.