zelena, zuta i crvena paprika

Paprike u tri boje i što one znače za kuhanje

Sorta krupne paprike simpatičnog naziva „babura“ slađa je od ostalih srodnika iz iste biljne porodice i veoma je čest sastojak sendviča i salata. Razlog tomu je nedostatak kapsaicina, tvari iz skupine alkaloida, koji je odgovoran za ljuti okus. Ovisno o stupnju zrelosti, postoje zelene, žute i crvene babure, a upravo zahvaljujući tim živopisnim bojama, ove su paprike i odličan estetski dodatak velikom broju jela. 

kuhar reze crvenu papriku

Slatke, gorke, hrskave

Najveća razlika u okusu primijetit će se između zelene i svih ostalih paprika jer one, zapravo, nisu još dozrele. Upravo zato zelena paprika ima nešto zemljastiji i gorči okus i hrskavija je od žute i crvene babure. Žute babure također nisu potpuno zrele, ali su zrelije od zelenih, a njihov okus je najmanje intenzivan i najsličniji je slatkastom voćnom okusu. Crvene babure, pak, potpuno su dozrele i imaju najslađi okus, ali ujedno su i najmanje hrskave. 

Koju boju odabrati?

Zelene babure svojim će se okusom izvrsno uklopiti u mesna variva i gulaše, ali i jela sa slađim umacima upravo kao protuteža za postizanje balansa okusa u jelu. Također, poželjan su sastojak u kremastim salatama kojima treba dodati hrskavost i mrvicu gorčine. Crvena babura dodaje se u sendviče, tortilje ili pak razne boardove, odnosno meze, a oni koji radije biraju klasiku – mogu ih puniti raznim nadjevima. Žuta babura, pak, nalazi se u sredini, između zelene i crvene, tako da će se odlično uklopiti u sva nabrojana jela, kao i tradicionalne i mnogima omiljene punjene paprike.

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

zuta, zelena i crvena punjena paprika