Vodič: Najbolje povrće za prženje
Prženje povrća jedno je od najbržih i najučinkovitijih načina da se doda nota razigranosti njegovu okusu i izgledu. Ako ga pravilno izvedete, prženje će pretvoriti obično povrće u ukusno jelo koje će zadovoljiti i vas i vaše ukućane. No, prije nego što ga počnete pržiti, povrće treba pripremiti. Sve povrće morate očistiti, dobro oprati i posušiti, i to laganim tapkanjem. Krupno povrće poput brokule i cvjetače usitnite na manje cvjetove. A osim dobro poznatih krumpirića, evo koje je još povrće dobro za prženje...
Luk
Klasik američke restoranske scene je prženi luk, a udomaćio se i u našoj kuhinji. Sočan, pomalo oštra okusa i veoma ukusan, pohani luk odličan je dodatak u svakoj kuhinji!
Mahune
Mahune su odlične i kao samostalni zalogaji i kao party snack! Preporučuje se da mahune prethodno dobro prokuhate kako bi omekšale, ali i da u smjesu za prženje dodate začine poput vlasca, malo papra ili nasjeckanog luka.
Brokula i cvjetača
Brokula i cvjetača također su odlične za prženje i pohanje, ali prije toga ih malo prokuhajte kako bi postale fino mekane. Sjajan su dodatak veganskim obrocima na raznim druženjima jer se izvrsno spajaju s umacima za roštilj. Odličan su izbor i za klince kada im želite „podvaliti“ zdravije namirnice na tanjur.
Gljive
Jedan od razloga zašto su pržene gljive toliko popularne njihova je sposobnost upijanja okusa. Upravo zato prilikom paniranja u smjesu možete staviti svoje omiljene začine poput slatke mljevene paprike i češnjaka u prahu. No, budite oprezni, gljive dobro posušite prije paniranja kako se ne bi razmočile i postale gnjecave. Naročito dobre gljive za pohanje su sunčanice, šampinjoni i bukovače.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.