Luk – glavice skromne, a velikog utjecaja
Iako nam tjera suze na oči dok ga režemo i ljude od nas zbog zadaha kad ga jedemo, luk je, uvjeravamo vas, jedna od najsvestranijih namirnica koje se mogu pronaći u kuhinji. Vrlo otporan, luk svoj glavni adut, odnosno sočnu, ali i karakteristično oštrog okusa lukovičastu glavicu skriva ispod zemlje, dok mlado zeleno lišće ponosno pokazuje cijelom povrtnjaku. Savršen za pirjanje i dodavanje blage ljutine jelima, ova namirnica zvijezda je svake kuhinje tijekom cijele godine.
Prava vrsta za sve
Postoje razne vrste luka, svaka sa svojim oblikom, bojom te profilom okusa i najprikladnijom primjenom u kulinarstvu. Slatki luk, kao što su sorte vidalia i Walla Walla, idealan je za konzumaciju u sirovom obliku, dok žuti luk, sa svojim oštrijim okusom, veoma dobro funkcionira u kuhanim jelima. Crveni luk, pak, odlikuje osvježavajuć i blag okus pa će biti savršen za pripravu salate i šalše. Osim svojim kulinarskim šarmom, luk se može pohvaliti i bogatstvom korisnih nutrijenata koji doprinose jačanju našeg imunosnog sustava.
Sjeckajte, pirjajte...
Izgledom sasvim skromni luk može nam na prvu djelovati kao jednostavno povrće. Međutim, njegov utjecaj u svijetu kulinarstva je golem: od poboljšanja okusa jela do nutritivnih benefita. Luk je gotovo neizostavna namirnica u mnogim kuhinjama diljem svijeta i ključan sastojak brojnih jela. Stoga, sljedeći put kada budete sjeckali luk za pripremu svog omiljenog jela, ne obraćajte pozornost na suze u očima, nego cijenite dubinu koju unosi u vaše kuhanje i uživajte u bogatoj povijesti i kulturnom značaju sadržanom u toj izgledom neupadljivoj lukovici.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.