osoba drzi ljubicasti, bijeli i zuti luk

Luk – glavice skromne, a velikog utjecaja

Iako nam tjera suze na oči dok ga režemo i ljude od nas zbog zadaha kad ga jedemo, luk je, uvjeravamo vas, jedna od najsvestranijih namirnica koje se mogu pronaći u kuhinji. Vrlo otporan, luk svoj glavni adut, odnosno sočnu, ali i karakteristično oštrog okusa lukovičastu glavicu skriva ispod zemlje, dok mlado zeleno lišće ponosno pokazuje cijelom povrtnjaku. Savršen za pirjanje i dodavanje blage ljutine jelima, ova namirnica zvijezda je svake kuhinje tijekom cijele godine. 

nasjeckani zuti luk na dasci za rezanje

Prava vrsta za sve

Postoje razne vrste luka, svaka sa svojim oblikom, bojom te profilom okusa i najprikladnijom primjenom u kulinarstvu. Slatki luk, kao što su sorte vidalia i Walla Walla, idealan je za konzumaciju u sirovom obliku, dok žuti luk, sa svojim oštrijim okusom, veoma dobro funkcionira u kuhanim jelima. Crveni luk, pak, odlikuje osvježavajuć i blag okus pa će biti savršen za pripravu salate i šalše. Osim svojim kulinarskim šarmom, luk se može pohvaliti i bogatstvom korisnih nutrijenata koji doprinose jačanju našeg imunosnog sustava. 

Sjeckajte, pirjajte...

Izgledom sasvim skromni luk može nam na prvu djelovati kao jednostavno povrće. Međutim, njegov utjecaj u svijetu kulinarstva je golem: od poboljšanja okusa jela do nutritivnih benefita. Luk je gotovo neizostavna namirnica u mnogim kuhinjama diljem svijeta i ključan sastojak brojnih jela. Stoga, sljedeći put kada budete sjeckali luk za pripremu svog omiljenog jela, ne obraćajte pozornost na suze u očima, nego cijenite dubinu koju unosi u vaše kuhanje i uživajte u bogatoj povijesti i kulturnom značaju sadržanom u toj izgledom neupadljivoj lukovici.

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

nasjeckani ljubicasti luk u zdjelici