cetiri velike zute tikvice

Sve što trebate znati o žutoj sorti tikvica

Lipanj je mjesec tikvica. Iako je većina navikla pripremati i konzumirati zelene, dostupne su i u drugim bojama, a nas je osvojila žuta verzija. Glatki plodovi cilindričnog oblika imaju izrazito nježnu teksturu mesa i obično dozrijevaju 49 dana nakon nicanja. Nutritivne vrijednosti i jednostavnost pripreme definitivno ih čine miljenicima raznih ljetnih receptura, a zahvaljujući blagom i relativno neutralnom okusu lako se kombiniraju s drugim namirnicama i jednostavno ih je uključiti u svakodnevnu prehranu.

umak od zute tikvice

Nutritivne vrijednosti

Tikvice sadrže vitamin A, vitamine skupine B i vitamin C. Od minerala treba istaknuti magnezij, mangan, kalij i fosfor. Dobar su izbor za jelovnik, niskokalorične su i obiluju vodom, a sadrže topiva i netopiva vlakna. Žute tikvice mogu se pohvaliti i većim sadržajem antioksidansa od zelenih, a dominiraju u njihovoj kori. Pretežno je riječ o karotenoidima, beta karotenu i zeaksantinu.

Kreativna priprema

Lagano pirjane na maslinovu ulju, grillane, pohane, punjene, pripremljene kao gusta krem juha ili zamjena za špagete u kombinaciji s umacima… Tikvice se mogu dodati u salate, zapeći u pećnici s krumpirom i mediteranskim začinima kao što su bosiljak i ružmarin ili pak pripremiti kao ukusni popečci. Izvrstan su prilog uz meso, a pirjane na tavici s malo češnjaka i dodatkom parmezana čine pravu ljetnu deliciju.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

pecene zute tikvice na tanjuru