narezani patlidzan na dasci
Copyright (c) 2017 Ahanov Michael/Shutterstock. No use without permission.

Njegovo ljubičasto veličanstvo – patlidžan!

Sezona ljeta je, a to znači da su patlidžani spremni za branje! Ti ljubičasti plodovi biljke koja srodstvo dijeli s rajčicama i paprikama dozrijevaju tijekom lipnja i srpnja, a ponegdje i tijekom kolovoza. Obilje ljubičaste boje na ovim povrtnim plodovima ponekad znaju prekinuti i tamnije, ali i svjetlije šare, kao što je slučaj na grafiti patlidžanima, dok japanske inačice imaju plod koji je malo dulji i tanji. Neke sorte, pak, uopće nisu ljubičaste, poput bijelih patlidžana koji nemaju ni onu specifičnu gorčinu, nego su nešto blažeg okusa, ali i mekše teksture. 

priprema za ratatouille i slozenac s patlidzanom
Copyright (c) 2022 Chzu/Shutterstock. No use without permission.

Savršen u složencima

Patlidžan je osobito popularna namirnica u složencima, a kao takav je možda najpoznatiji francuski ratatouille. Poznata je i ukusna musaka od patlidžana, koja se baš kao i ratatouille, poslužuje kao glavno jelo. Svoju popularnost u složencima patlidžan duguje specifičnoj gorčini koja kuhanjem postaje slabija, ali i kompleksnom okusu koji se fantastično slaže s ostalim povrćem. No, patlidžan je vrlo omiljen i zbog svog „mesa“. Naime, za razliku od tikvice, kojoj je oblikom sličan, patlidžan ima više sočnog mesa, pa je stoga vrlo česta namirnica u vegetarijanskoj kuhinji gdje se koristi kao zamjena za mesne proizvode. 

Na roštilju

Ove ljetne sezone nemojte zaboraviti uživati u okusima patlidžana, a najjednostavniji način za pripremu je pečenje na roštilju. Patlidžan, ovisno o vašem ukusu, ogulite, pa ga potom narežite na ploške i posolite kako bi otpustio višak tekućine i dio gorčine s njom. Nakon toga ploške začinite maslinovim uljem, peršinom i začinima, po vašem odabiru, i stavite ih na zagrijani roštilj. Bit će dovoljno samo nekoliko minuta pečenja sa svake strane - kad ploške dobiju primamljive tragove rešetke roštilja, to je znak da ih treba prestati peći jer su spremne za konzumaciju. Dobar tek!

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

grilani patlidzan na tanjuru