Copyright (c) 2017 Afanasiev Andrii/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 Afanasiev Andrii/Shutterstock. No use without permission.

Mladi krumpir za posebno fina jela

Dolaskom proljeća konačno su na naše tanjure došle i mlade verzije omiljenog nam povrća. Posebno mjesto među njima ima mladi krumpir. Od svog starijeg brata razlikuje se u tek nekoliko sitnica, a na tanjurima, priznajemo, ima malu prednost. Osim što se puno kraće termički obrađuje, što nam itekako štedi vrijeme, brzo se priprema i lakše probavlja. Odlično funkcionira i kao prilog i kao glavno jelo, a jednako dobro će se složiti i s drugim povrćem i s mesom, osobito s teletinom i janjetinom. Pravi domaći donosi vam SPAR-ova robna marka Vrtovi Hrvatske.

Copyright (c) 2018 Andrii Yalanskyi/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 Andrii Yalanskyi/Shutterstock. No use without permission.

Biranje i čuvanje

Kod kupnje mladog krumpira obratite pozornost na to da je čvrst, čist i suh. Ako na sebi ima zemlje, ne brinite, ona ga čuva od propadanja i oštećenja. Osim brze termičke obrade, prednost mladog krumpira je i što ga ne morate guliti. Dovoljno ga je lagano iščetkati pod vodom. Korica koju ostavljamo daje mu onu posebnu teksturu i hrskavost.

Mladi krumpir čuvajte na tamnom, hladnom i prozračnom mjestu, a važno ga je iskoristiti nekoliko dana nakon kupovine.

Sačuvani nutrijenti

Kao i s većinom plodova, i kod krumpira općenito svi nutrijenti koncentrirani su u
kori. Kako mladi krumpir ne gulimo, on zadržava većinu svojih vrijednih sastojaka pa konzumacijom dobivamo i vitamine i minerale. Mladi krumpir sadrži vitamine B skupine i C vitamin, minerale kalcij, željezo, mangano, fosfor i magnezij. U odnosu na stariji krumpir ima manje škroba pa je i manje brašnast. 

Copyright (c) 2020 teleginatania/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 teleginatania/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2020 koss13/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 koss13/Shutterstock. No use without permission.

I s povrćem i s mesom

Odlična stvar kod mladog krumpira je što ga možete pripremiti na mali milijun načina. Super je sam, pečen posut tek s malo soli, papra i omiljenog vam začinskog bilja. Takvog ga možete preliti vrhnjem za još bolji okus ili jednostavno uživati u bogatoj aromi samostalno. Dobro se slaže i s drugim povrćem pa ga kombinirajte s
mrkvom, rajčicom i lukom, dobit ćete jednostavan prilog ili ako više volite, samostalno jelo. Od mladog krumpira lako ćete napraviti i salatu dodate li mu rotkvice i malo sira. No posebna je delicija pečeni mladi krumpir s teletinom ili janjetinom, osobito kad se priprema ispod peke. Sočan, aromatičan, savršeno mek, ovo je kombinacija koja uvijek osvaja.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.