Krumpir - namirnica s tisuću lica

Krumpir svoje porijeklo vuče iz dalekih Anda gdje su ga tamošnji Indijanci uzgajali još 5000 godina pr. Kr. Ova dobro čuvana tajna ostala je skrivena sve do pojave španjolskih konkvistadora koji su u početku sa sumnjom promatrali novootkriveno povrće. Prvotno su ga konzumirali mornari na španjolskim brodovima, a potom su ga sredinom 16. stoljeća donijeli u Europu. Tamo je pak dočekan s popriličnim prijezirom. Europljani su krumpir smatrali bezukusnim i jednostavno lošim, a kao dodatni argument protiv njega isticali su da ga čak ni životinje ne žele jesti.

Od ukrasa do rješenja za glad

Naravno, pojavom gladi situacija se počela ponešto mijenjati. Osobito u Francuskoj koja je tijekom stogodišnjeg perioda od sredine 16. do sredine 17. stoljeća imala čak 40 perioda gladi. Francuski kralj Louis XVI i njegova voljena Marija Antoaneta popularizirali su ga noseći njegove cvjetove kao dekoraciju. No značajnijoj popularizaciji krumpira doprinio je francuski kemičar Antoine Augustin Parmentier. On je, naime, odlučio zavarati nevjerne Francuze i od kralja tražio polje na koje je posadio krumpir, a koje su čuvali vojnici. Vidjevši da se nešto sumnjivo događa, Francuzi su naravno ukrali mladice, sami ih posadili i krumpir je ušao u povijest.

Plod prepun energije

Do 19. stoljeća postao je jedna od najpopularnijih namirnica, a ona je na kušnju došla tek sredinom tog stoljeća pojavom bolesti koja je gotovo uništila krumpir. Rezultat je bila Velika krumpirova glad koja je u Irskoj odnijela oko milijun života. No priča je ipak završila sretno pa je danas ova namirnica itekako dobrodošla na našim tanjurima. Za to postoje i sasvim opravdani razlozi. Krumpir sadrži vitamine skupine B, C, minerale kalij, željezo, magnezij, cink, bakar, te vlakna, bjelančevine, ali i ugljikohidrate zbog kojih je često na listi nepoželjnih namirnica. No upravo zahvaljujući  ugljikohidratima, krumpir će vam osigurati više energije i držati vas dovoljno sitima za cjelodnevne obveze. 

Svestran i fin krumpir

Krumpir bez imalo zadrške možemo svrstati u jednu od najsvestranijih namirnica. Kuhan, pečen, pržen, kao pire, u varivima, načina pripreme je stvarno mnogo. Ideja je uvijek pregršt, a mi volimo uvijek ubaciti još koju. Proljeće osvježite pečenim mladim krumpirom sa skutom i rotkvicama, kao zanimljiv glavni obrok poslužit će portugalska juha, a dozu povrća donijet će okruglice od piletine s brokulom i krumpirom.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.