listovi kelja

Kelj – tako jednostavan, a tako dobar

Kovrčavi ili ravni, zeleni ili ljubičasti...sve to mogu biti karakteristike raznih vrsta kelja! Poslovično je najmanje draga namirnica djeci, a svoju zasluženu popularnost uživa tek u ljudskoj adolescenciji. Kelj sadrži brojne nutrijente, iznimno je dobar za regulaciju probave i uza sve to – vrlo je ukusan. Ovo zeljasto povrće iz biljne porodice krstašica, poput kupusa, cvjetače i brokule, sadrži vitamin C, vlakna, magnezij i kalij, a uz to je i gastronomski vrlo svestrana namirnica. 

osoba priprema kelj za salatu

Neke nove ideje

Kada jednom date priliku kelju da se pokaže u svom pravom kulinarskom zanosu, uvidjet ćete da to nije samo namirnica za pripravu variva i salate. Dok sirovi kelj može biti moćan dodatak salatama i smoothiejima, metode kuhanja poput pirjanja, kuhanja na pari ili pečenja mogu znatno promijeniti njegovu teksturu i okus. Čips od kelja, na primjer, pruža hrskavu i hranjivu, zdravu alternativu tradicionalnim grickalicama. Eksperimentiranje s različitim receptima i metodama kuhanja omogućuje vam otkrivanje različitih načina na koje kelj može itekako poboljšati vaše kulinarske kreacije. Stoga, zašto sljedeći put ne biste zamotali meso u kelj poput kupusa za sarmu ili arambašiće? 

Sjajan u raznim kombinacijama

Osim u već spomenutim salatama, od kelja možete skuhati gustu juhu, pripremiti ga kao čips, složenac, ali od njega napraviti i pesto. Svestranost ovog povrća nije ograničena samo na mogućnosti pripreme nego i na njegovu fantastičnu sposobnost da se okusno slaže i s tjesteninom i ostalim povrćem, a briljira i kao jedina namirnica na tanjuru. Stoga, dajte priliku ovom ukusnom povrću, nećete požaliti jer kelj vas neće razočarati! 
 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

listovi kelja na dasci za rezanje