salata s ljubicastom cvjetacom

Luda boja na tanjuru: ljubičasta cvjetača

Cvjetača je povrtna sorta koja je dostupna u čak četiri različite boje: bijeloj, narančastoj, zelenoj i ljubičastoj. Upečatljiva cvjetna ljubičasta glavica rezultat je antioksidansa flavonoida, istog kakav sadrže crveni kupus i borovnice. Ljubičasta cvjetača je niskokalorično, a zasitno povrće zbog čega je dobar odabir ako držite dijetu i želite izgubiti koji kilogram. U 100 g sadrži oko 25 kalorija, ali s druge strane sadrži vitamine C, K i B6. Od minerala u sastavu prednjače mangan i kalij. Sadrži i vlakna koja poboljšavaju rad probavnog sustava.

ljubicasta cvjetaca u zdjelici

Najzdravija sorta

Da biste odabrali kvalitetnu glavicu ljubičaste cvjetače samo trebate pripaziti na to da nema nikakvih znakova oštećenja i smeđih mrlja te da su cvjetovi čvrsti, a listovi svježi, odnosno da nisu uvenuli. U ruci glavica treba davati osjećaj da je teška za svoju veličinu. Poželjan je i miris trave. Kako ljubičasta cvjetača ima najviše antioksidansa, najzdravija je sorta. Za uspješan uzgoj važno je bogato tlo, dosta vlage i umjerena temperatura.

Idealna za pripremu u pećnici

Ljubičastu cvjetaču možete koristiti u svim recepturama u kojima ste koristili šire poznatu, bijelu sortu. Ljubičaste glavice kuhanjem obično promijene boju i poprime više smećkastu nijansu, dok pripremom na pari zadržavaju svoju nijansu, ali i vrijedne nutrijente. U usporedbi s bijelom, ljubičasta je nešto blažeg okusa, a najbolje ju je pripremiti na salatu ili zapeći u pećnici s malo maslinova ulja, soli i papra. Može se kombinirati s drugim povrćem, slaže se dobro s batatom, kvinojom kao i slanutkom.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

ljubicasta i zelena cvjetaca