Copyright (c) 2015 K321/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2015 K321/Shutterstock. No use without permission.

Bob - nova stara zvijezda naših tanjura

Nekad nezaobilazan dio jela naših starih, bob je s vremenom pao u zaborav. No sada se ponovno vraća i osvaja nas svojim slatkastim okusom i maštovitim načinima pripreme. Poznat i kao fava grah, osobito je popularan u dalmatinskoj gastronomiji, ali dolaskom ljeta idealna je prilika da ga isprobate jer upravo je sada njegova sezona.

Copyright (c) 2018 MidoSemsem/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 MidoSemsem/Shutterstock. No use without permission.

Malo povijesti

Bob nije namirnica novijeg doba. Njegove okusne čari otkrili su već stari Rimljani i Grci. Porijeklom je s Bliskog istoka, a sve do 16. i 17. stoljeća bio je nezaobilazan dio mediteranske prehrane. Tada ga je malo pomalo istisnuo grah koji su Europljani donijeli iz Amerike. Kod nas je posebno popularan u Dalmaciji gdje su mu posvetili i nekoliko manifestacija. 

Nutritivne prednosti

Jednogodišnja biljka, bob dozrijeva u svibnju i lipnju. Sadrži razne važne nutrijente. Vitamini, minerali i proteini samo su neki od argumenata zašto bi se ova mahunarka trebala što češće naći na vašim tanjurima. Izvor je vitamina skupine B, C i K, od minerala tu su kalij, cink, željezo, bakar, fosfor, magnezij i mangan, te vlakna i ugljikohidrati, a one koji paze na liniju razveselit će činjenica da u 100 g sadrži tek 88 kalorija.

Copyright (c) 2016 Maxim Khytra/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 Maxim Khytra/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2017 CKP1001/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 CKP1001/Shutterstock. No use without permission.

Bob na tanjuru

S obzirom na to da dolazi u širokom spektru oblika – svjež, smrznut, konzerviran, sušen, pripremati ga možete zapravo tijekom cijele godine. Ali kako mu je sada sezona, preporučujemo da ipak koristite svježi. Mogućnosti pripreme boba nebrojene su. Za ukusnu salatu ili kao prilog ribi ili mesu kuhani bob i blitvu pomiješajte, prelijte maslinovim uljem, začinite po želji i to je to. Kuhani bob možete izblendati uz dodatak malo maslinova ulja i začina u ukusan namaz ili umak. Odlično se slaže i s tjesteninama i u rižotu, ali i kao varivo. U varivima se divno sljubljuje s ječmom u pravu malu energetsku bombu. Dobro se slaže i s tikvicama, šparogama, rukolom i artičokama pa ga svakako isprobajte i u tim kombinacijama.

Očistite s lakoćom

Koristite li svježi bob, prvi je korak očistiti ga. Iz mahune se plodovi oslobađaju povlačenjem šava mahune, kao i kod svake druge mahunarke. U jednoj mahuni nalazi se četiri do pet boba. Plodovi boba imaju bijelu opnu za koju neki kažu da treba maknuti, neki ne, ali je naša preporuka da ju uklonite. To možete učiniti na dva načina. Opnu lagano zarežite nožem i istisnite plod ili ga možete blanširati tridesetak sekundi u kipućoj vodi, a zatim šokirati hladnom vodom da prekinete proces kuhanja. Opna će na ovaj način omekšati i bit će ju lakše ukloniti. Vodite računa da čišćenjem bob gubi na volumenu pa nabavite veću količinu.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.