sastojci
- 6 artičoka
- 200 g mladog graška
- 200 g mladog boba
- 100 g pancete
- 1 l povrtnog temeljca
- 2 žlice krušnih mrvica
- 3 češnja češnjaka
- 2 glavice ljutike
- limun
- 50 g parmezana
- maslinovo ulje
- stručak peršina
- sol, papar
Način pripreme
Peršin i češnjak očistite i nasjeckajte. Naribajte parmezan i pomiješajte ga s krušnim mrvicama, peršinom i češnjakom.
Pripremite zdjelu hladne vode i u nju iscijedite sok od pola limuna.
Očistite artičoke, odstranite im tvrde vanjske listove, odrežite gornju trećinu, ako koristite stabljike ogulite ih. Tako očišćene artičoke premažite limunom i stavite ih u hladnu vodu da ne pocrne. Lagano raširite listiće i svaku glavicu napunite smjesom parmezana, peršina, češnjaka i krušnih mrvica.
Ljutiku nasjeckajte, a pancetu narežite na štapiće. Na maslinovom ulju prepržite ljutiku i pancetu, dodajte bob i grašak. Posložite napunjene artičoke i podlijte povrtnim temeljcem do visine artičoka. Kuhajte na laganoj vatri otprilike 30 - 40 minuta.