mahune bamije u zdjelici

Jeste li već probali bamiju?

Bamiju nazivaju još i biljkom iz Božjeg vrta jer se od davnina koristila zbog njenih ljekovitih svojstava, ali i lady's fingers (u prijevodu s engleskog: gospođini prsti) zbog specifičnog duguljastog oblika njene mahune. U Engleskoj se, pak, naziva – okra. Riječ je o bamiji koja po službenoj klasifikaciji spada u kategoriju voća iako se u kulinarstvu koristi kao povrće. 

narezana mahunarka bamije

Sluzava, a tako ukusna

Blagog je i slatkastog okusa, a najčešće se uspoređuje s okusom graška. No, ono što bamiju izdvaja od ostalog povrća ili voća jest njena – sluzavost. Naime, prilikom kuhanja iz mahune bamije izlazi sluz, koja je prepuna topivih vlakana koja su vrlo korisna za regulaciju probave. Osobe kojima ta sluzavost baš i ne prija, problem će riješiti kuhanjem bamije s nekom kiselom namirnicom, poput rajčice, jer će se tako smanjiti njezina sluzavost. No, ništa neće promijeniti njen okus i umanjiti njene benefite, a dodatno sluz iz bamije može biti korisna kada, primjerice, varivo ili umak treba zgusnuti. 

Kako kuhati?

Bamija se najčešće koristi prilikom kuhanja jela gumbo, koje je naročito popularno na jugu SAD-a, u Louisiani. Osim toga, zahvaljujući nježnom i slatkastom okusu, bamija je vrlo ukusna i kada se prži. Također, može se jesti sirova i kuhana, a naročito je popularna u južnjačkim kuhinjama SAD-a pripremljena kao salata. Mi, pak, preporučujemo da bamiju skuhate kao varivo ili gulaš u kombinaciji s janjetinom jer dobit ćete lagano, a vrlo ukusno i zasitno jelo. Sezona bamije je tijekom svibnja i lipnja, a proteže se sve do rane jeseni. Mnogi tada svježe mahune bamije suše i čuvaju za zimu kada je koriste za kuhanje i pripremu ukusnih jela. Ako poželite uvesti neke promjene u svoj jelovnik, predlažemo da to bude bamija kao blagi i slatki dodatak prilozima i salatama! 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

gumbo ili varivo od bamije