tayberry u zdjelici

Tayberry – i malina i kupina!

Tayberry je hibridna biljka, križanac maline i kupine, nastala na institutu za istraživanje biljaka tek krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća u Škotskoj. Naziv je dobila po rijeci Tay u blizini instituta u kojem je nastala, a još nema svoje hrvatsko ime. Riječ je o biljci čiji je plod sočna bobica koja ima puno okusa i solidnu veličinu, zbog čega će se sjajno uklopiti u razna jela s ostalim bobičastim voćem, ali i za pripravu raznih džemova, salata, tartova... Sve to može tayberry!

tayberry u bijeloj zdjelici

Slatkoća i kiselost

Tayberry je kao križanac uzeo najbolje karakteristike obiju biljaka od kojih je nastao – veličinu bobica kupine i slatkost okusa maline, s time da je i još malo slađi od maline! Boja tayberry bobica, pak, varira  - mogu biti tamno ljubičaste sve do zagasito crvene boje kao što je malina. Prilikom kupnje tayberryja uvijek odaberite one krupnije bobice koje će biti nešto slađe jer su plodovi koji su sitniji i svjetlije boje uvijek nešto kiseliji. No, i takve bobice možete iskoristiti za pripravu raznih deserta u kojima je potrebna protuteža slatkoći, ali i za spravljanje džema ili marmelade. Slatke bobice tayberryja, baš kao i ostalo bobičasto voće, možete jesti sirove, naravno, prethodno oprane.

Eksperimentirajte i kušajte!

Tayberry bobice naročito će biti ukusne u kombinaciji s citrusnim voćem poput limuna ili pak u raznim slatkim pitama, savijačama, tartovima i crostatama. U voćnim salatama, pak, kombinirajte tayberry s mesnatim i sočnim voćkama kao što su, primjerice, breskve ili nektarine. Ako, pak, poželite ublažiti kiselost ovih bobica, možete ih kombinirati sa slađim voćkama kao što su banane ili jagode.

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

tayberry u dvije zdjelice