kupine u bijeloj zdjelici
Copyright (c) 2019 Monika_1/Shutterstock. No use without permission.

Kupine u slanim jelima – probajte!

Kupine su sočno voće bogato vitaminima, vlaknima i antioksidansima, a imaju prepoznatljivu tamnoljubičastu boju i slatko-kiseli okus. Dozrijevaju u ljetnim mjesecima, a beru se uglavnom od kraja lipnja do kolovoza. Kada su potpuno zrele, kupine postaju mekane i tamne boje, a tada dominira slađi okus u slatko-gorkoj kombinaciji. Upravo su u kasnijim ljetnim mjesecima najslasnije i najsočnije! Ako želite ubrati kupinu, lagano povucite plod prema sebi, pa ako se lako odvaja od stabljike, to je znak da je zrela i spremna za berbu. 

crni pire od  kupina
Copyright (c) 2022 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Pikantni umak ili pizza

Iako su uglavnom poznate kao voćni sastojak u slatkim jelima i desertima, kupine se mogu koristiti i u nekim slanim i glavnim jelima. Pomiješajte ih s mljevenim čilijem, lukom, peršinom i limunovim sokom i dobit ćete osvježavajući umak koji se dobro slaže s mesom i povrćem. Ako volite eksperimentirati okusima, možete svježe kupine staviti na pizzu. U kombinaciji s ostalim sastojcima poput sira, šunke, rajčice ili bosiljka, kupine će pizzi dodati slatkastu notu i osvježavajuć okus. 

Na salatu i meso

Kupine su odlične i u salati! Dodajte svježe kupine u salatu od špinata ili u miješanu zelenu salatu kako biste postigli osvježavajući kontrast slatkog okusa voća i svježine povrća. Mogu se koristiti i u pripremi ukusnih umaka za razne mesne kombinacije. Kupine se izvrsno slažu s crvenim vinom, pa uz dodatak luka i začina nastaje sjajan umak za meso poput piletine, pačetine i janjetine. Uz svinjetinu će, pak, odlično pristajati i glazura koja se spravlja miješanjem pirea od kupina s medom, senfom i drugim začinima, po izboru. Nanesete li tu glazuru po svinjetini tijekom pečenja, meso će dobiti bogat i aromatičan okus, a koža na površini pretvorit će se u hrskavu zlatnosmeđu koricu.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

kupine u salati s mozzarellom