razlicite staklenke vocnog pekmeza i dzema

Top savjeti za kuhanje pekmeza i džemova

Kraj ljeta uvijek je obilježen pripremom zimnica, a posebno obožavani su slatki namazi. Džem ili pekmez, bez obzira na to koji više volite, osobito će fino pasati u hladnijim danima uz čaj, palačinke, buhtle i brojne druge slastice. Ako ste se prvi puta odlučili za pripremu ovih namaza kod kuće, donosimo vam savjete za pripremu.

narezane jabuke

Odaberite voće

Za pripremu džema i pekmeza najbolje je koristiti svježe, zrelo voće, ali izbjegavajte prezrelo. Uklonite sve dijelove koji su oštećeni ili pokvareni, peteljke i ostale neželjene dijelove. Također je dobro ukloniti i koštice iz voća jer ćete tako dobiti glađu teksturu.

 

Kuhanje

Osnovna razlika između pekmeza i džema je u duljini kuhanja i sastojcima. Džem se najčešće dobiva ukuhavanjem jedne ili više vrsta voća sa sredstvom za želiranje uz minimalni udio šećera. Smjesa se od trenutka prokuhavanja kuha najviše 15 minuta. Pekmez se također radi od jedne ili više vrsta voća, ali se kuha puno dulje dok se voće u potpunosti ne raskuha.

kuhanje voca u loncu za pekmez
secerenje jagoda za pekmez

Udio šećera

Iako neki recepti predlažu kilogram šećera na kilogram do kilogram i pol voća, njegov udio možete prilagoditi vlastitom ukusu. Dodajte li šećer odmah na početku kuhanja, na polovici kuhanja pekmeza ili džema probajte ga pa prema želji dodajte još šećera. Udio šećera možete smanjiti i koristite li nešto slađe voće. Naravno, šećer možete zamijeniti i medom.

 

Sterilizacija staklenki

Staklenke je prije ulijevanja džema ili pekmeza potrebno sterilizirati. Da biste to pravilno učinili, staklenke dobro operite i osušite, a zatim ih stavite na pet do 10 minuta u pećnicu zagrijanu na 100 °C. U zagrijane staklenke ulijevajte zatim topli namaz i tako ćete izbjeći njezino pucanje.

priprema marelica za pekmez
razlicite vrste pekmeza i dzema u staklenkama na polici

Čuvanje

Da biste izbjegli kvarenje namaza, iznad pekmeza ostavite centimetar do dva do ruba staklenke. Zatim ih dobro zatvorite, okrenite i omotajte dekom ili krpom da se polako hlade. Na taj će se način stvoriti vakuum koji će dodatno pomoći u očuvanju namaza i spriječiti kvarenje.

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.