Miriše na jesen: voće i meso divljači
Spajanje voća s mesom divljači odličan je način za uravnoteženje bogatih, ponekad intenzivnih okusa mesa divljači s prirodnom slatkoćom i kiselošću voća. Meso divljači, poput srne, divlje svinje, patke i fazana, ima zemljaste, robusne okuse uz koje dobro pristaju jaki kontrasti jer naglašavaju oba elementa na tanjuru.
Srnetina
Okus srnetine lijepo se slaže s bobičastim voćem kao što su kupina, brusnica ili crveni ribiz. Ovo trpko voće probija se kroz bogatstvo mesa, dok njegova prirodna slatkoća nadopunjuje okus mesa. Umak od crnog vina i kupina, na primjer, klasičan je spoj.
Divlja svinja
Meso divlje svinje ima jak, pomalo slatkast okus uz koji dobro pristaje voće poput jabuke, kruške i dunje. Pečene jabuke ili začinjeni kompot od krušaka, a najčešće se stavljaju brusnice, mogu dodati sloj slatkoće, ukrotiti jačinu mesa i podariti jelu teksturu.
Patka
Poznata po svom bogatom i masnom mesu, patka se dobro slaže s koštunjavim voćem kao što su trešnja, breskva ili šljiva. Redukcija od trešanja ili šljiva može pružiti ravnotežu slatko-trpkog okusa masnoj, sočnoj teksturi pačjeg mesa.
Fazan
Meso fazana ima nježniji okus u usporedbi s mesom ostale divljači, a to ga čini idealnim za sljubljivanje s marelicama, smokvama ili citrusima. Slatkoća suhih smokava ili glazura od citrusa naglasit će okus mesa fazana, ali ga neće nadjačati.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.