Peceni pacji but s pireom od cikle i kupina te dauphinois krumpirom
Copyright (c) 2020 Magdanatka/Shutterstock. No use without permission.

Miriše na jesen: voće i meso divljači

Spajanje voća s mesom divljači odličan je način za uravnoteženje bogatih, ponekad intenzivnih okusa mesa divljači s prirodnom slatkoćom i kiselošću voća. Meso divljači, poput srne, divlje svinje, patke i fazana, ima zemljaste, robusne okuse uz koje dobro pristaju jaki kontrasti jer naglašavaju oba elementa na tanjuru. 

peceni jelenji file na tanjuru
Copyright (c) 2024 hlphoto/Shutterstock. No use without permission.

Srnetina

Okus srnetine lijepo se slaže s bobičastim voćem kao što su kupina, brusnica ili crveni ribiz. Ovo trpko voće probija se kroz bogatstvo mesa, dok njegova prirodna slatkoća nadopunjuje okus mesa. Umak od crnog vina i kupina, na primjer, klasičan je spoj.

Divlja svinja

Meso divlje svinje ima jak, pomalo slatkast okus uz koji dobro pristaje voće poput jabuke, kruške i dunje. Pečene jabuke ili začinjeni kompot od krušaka, a najčešće se stavljaju brusnice, mogu dodati sloj slatkoće, ukrotiti jačinu mesa i podariti jelu teksturu.

Meso divlje svinje s pecenim krumpirom, gljivama i brusnicama
Copyright (c) 2016 NoirChocolate/Shutterstock. No use without permission.
Pacji file s humusom i vi njama
Copyright (c) 2023 siamionau pavel/Shutterstock. No use without permission.

Patka

Poznata po svom bogatom i masnom mesu, patka se dobro slaže s koštunjavim voćem kao što su trešnja, breskva ili šljiva. Redukcija od trešanja ili šljiva može pružiti ravnotežu slatko-trpkog okusa masnoj, sočnoj teksturi pačjeg mesa. 

Fazan

Meso fazana ima nježniji okus u usporedbi s mesom ostale divljači, a to ga čini idealnim za sljubljivanje s marelicama, smokvama ili citrusima. Slatkoća suhih smokava ili glazura od citrusa naglasit će okus mesa fazana, ali ga neće nadjačati. 


*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

pecena jarebica i fazan