mandarine u zdjeli
Copyright (c) 2021 margouillat photo/Shutterstock. No use without permission.

Mandarine - voćke za užinu i kao sastojak marmeladi i marinadi

Mandarine, nalik slatko-kiselim lopticama, koje nam najčešće dolaze iz doline Neretve, prvi su vjesnici hladnijih dana tako da je gotovo nezamisliva jesen i rana zima bez mandarina. Pripadaju biljnoj porodici citrusa, sazrijevaju u jesen, a najviše im odgovara blaga klima jer nisu otporne na hladnoću. Manje i slađe od naranči, mandarine su jedan od razloga zašto zaista obožavamo jesen. 

casa cijedjenog soka od mandarine
Copyright (c) 2021 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Probajte marmeladu, ali i marinadu!

Osim što ih najviše jedemo u sirovom obliku, mandarine su vrlo popularne i zbog kore koja se često stavlja na radijatore kako bi prostorom proširila svoj divan citrusni miris. Jasno, divna je namirnica za pripremu kolača jer se njene citrusne note sjajno slažu s čokoladom. Super je i za pripremu marinade pa tako nekoliko kapi soka mandarine probajte dodati kombinaciji meda, soka limuna i omiljenih začina, jer to može vašu mesnu gozbu odvesti na sasvim novu aromatičnu razinu. Koricu, pak, možete koristiti za pravljenje ušećerenog slatkiša poput arancina. 

Jedite ih češće!

Mandarine su sjajan izvor vitamina C. Niskokalorična su namirnica jer imaju neznatan udio masti pa su savršene za grickanje, a i dobre za konzumaciju su zbog niskog glikemijskog indeksa. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

svjeze ubrane mandarine