Čokolada kao sastojak

narezana cokolada
Copyright (c) 2015 Gus Andi/Shutterstock. No use without permission.

Većini je čokolada jedan od prvih slatkiša koje su probali u životu, a kojem se iznova rado vraćamo. Dolazi u brojnim inačicama, a u svakoj donosi karakterističnu slatkoću i punoću okusa koju malo koji slatkiš može zamijeniti. Znalci kažu kako ju ne bismo smjeli žvakati nego polagano otapati u ustima kako bi pokazala sve svoje skrivene arome. A osim kao izdašan međuobrok, čokolada svoje mjesto pronalazi u raznim slatkim i slanim jelima.

Koju čokoladu odabrati?

U širokom izboru raznih čokolada vrlo se lako izgubiti i pogrešnim izborom pokvariti cjelokupan dojam jela koje pripremate. I dok će pojedini recepti koji traže specifičnu vrstu čokolade to jasno naglasiti, u nekima će ta informacija u potpunosti izostati. Pa će tako u receptima za deserte koji zahtijevaju bijelu čokoladu to biti jasno naznačeno. No u drugima će vam isključiv pojam čokolada otvoriti dodatna pitanja. Tada će, ako je riječ o slatkom jelu, čokolada za kuhanje biti najsigurniji izbor. I dalje slatka okusa, ne sadrži jednaku količinu šećera kao ostale te donosi veći postotak kakaa. Zato se odlično spaja s ostalim slatkim sastojcima što za rezultat ima idealnu slatkoću deserta koji pripremate. No u slučaju da pri ruci nemate čokoladu za kuhanje ili onu s većim postotkom kakaa, posegnuti možete za mliječnom čokoladom. Međutim, u većini će recepata u tom slučaju trebati smanjiti količinu šećera kako finalni okus ne bi bio presladak. Također, mliječna čokolada neće imati istu konzistenciju kad je rastopljena te se neće cakliti isto kao one s većim udjelom kakaa. Ako pak čokoladu koristite u pripremi slanog jela, u pravilu će najbolje biti one sa 100-postotnim udjelom kakaa. No ako ju nemate na raspolaganju, vodite se pravilom što više kakaa i što manje šećera.

chili con carne s cijelim crvenim ljutim papricicama, mahunama, rajcicama i komadicem cokolade
Copyright (c) 2018 from my point of view/Shutterstock. No use without permission.

Uz koja jela paše čokolada?

Kolači, torte, moussevi i brojne druge slastice gotovo pa podrazumijevaju korištenje čokolade. Zato fokus prebacujemo na slana jela u kojima će tamna čokolada poslužiti kao pojačivač okusa. Ovisno o količini i jelu koje pripremate, dovoljna će biti kockica do dvije, odnosno najviše do 30 grama. Jer iako se čokolada izvrsno slaže sa solju i brojnim začinima poput čilija, sve više od toga potencijalno će preuzeti okus čitava jela. Upravo zbog odličnog sljubljivanja s okusima čili papričica čokolada je čest dodatak jelima meksičkih krajeva. Zato se nerijetko dodaje u čili umak ili jela s grahom poput chilli con carnea. Ali i u gulaše s govedinom ili divljači kojima daje posebnu dubinu okusa. Posebno se dobro čokolada spaja s jelima od divljači, ponajviše srnetinom i patkom. Čokoladu možete dodati i u mesne umake te one od gljiva kojima će dati kompleksnost i punoću okusa.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.