Citrusi – vitaminski saveznici hladnih dana

zdrav sok od narance
Copyright (c) 2017 nana77777/Shutterstock. No use without permission.

Hladni dani kasne jeseni i zime, za razliku od ostatka godine, pomalo oskudijevaju izborom svježeg voća i povrća. Zato u fokus dolaze citrusi kojima se okrećemo za dozu vitamina koji su nam u ovo doba godine još potrebniji. Naranče, limuni, grejpfrut i nezaobilazne mandarine i klementine samo su mali dio popisa ovog sočnog voća i stalni stanovnici kuhinja. Iako većina citruse kupuje po navici stečenoj još u djetinjstvu, važno je znati zašto su važni u našoj prehrani.

Izvor vitamina

Pod pojmom citrusi ili agrumi nalazi se čitava lepeza različitog voća koje donosi sličan, ali ipak pomalo drugačiji nutritivan sastav. No jedno im je zajedničko – velik udio vitamina C. Upravo je taj za imunitet vrijedan vitamin glavni razlog zašto za citrusima posežemo za njegovo podizanje i održavanje. Ali i kao saveznika u borbi sa sezonskim prehladama koji redovito dolazi u paru s čajem i medom. Međutim, donose citrusi i brojne druge nutrijente, pa je tako naranča uz vlakna vrlo dobar izvor kalija. Iz limuna pak dobivamo i vitamin B6, a limeta donosi i manje količine željeza i kalcija. Grejpfrut u svom sastavu krije i brojne minerale među kojima valja istaknuti magnezij, fosfor, ali i kalcij. Mandarine ne samo da su dobar izvor vitamina C nego su izvrstan antioksidans, a klementine donose folate, odnosno folnu kiselinu.

cijela i narezana naranca i voda s narancom
Copyright (c) 2021 Magic cinema/Shutterstock. No use without permission.
Pileci zabatci peceni s kriskama narance i zacinima
Copyright (c) 2014 Tatiana Vorona/Shutterstock. No use without permission.

Kako odabrati citruse

Neovisno o tome kupujete li ih unaprijed pakirane ili u rinfuzi, citruse uvijek trebate prvo pregledati. Obratite pažnju da su lijepe boje bez zelenih tragova koji su znak da voćka još uvijek nije dovoljno zrela. Također pripazite na smeđe i sasušene tragove i udubljenja koji su najčešći pokazatelj da su citrusi u fazi truljenja. Ako citruse kupujete kako biste ih cijedili za sok, birajte voćke s tanjom korom jer se u njima nalazi više soka. Međutim, valja napomenuti kako iz voćnog soka nećete dobiti prehrambena vlakna koja su vrlo važna za reguliranje probave.

Kako konzumirati citruse

Već je svima dobro poznato kako se citrusi mogu jesti samostalno ili kao dio voćne salate. Uz to, redovito se cijede kako za sokove tako i kao dodatak čaju i jedan su od najčešćih sastojaka bogatih smoothieja. No jednako su ukusni i u kolačima, tortama i tartovima, ali dodati ih možete i u slana jela. Pa se tako naranča izvrsno spaja s patkom i piletinom, a limun je odličan pratitelj ribe, posebice plave čiju će težinu ublažiti svojom kiselošću. Grejpfrut će u salatama dati odličnu slatko-kiselu notu, a limeta će odlično pratiti ribu poput lososa te morske plodove.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.