cijeli i prerezani grejp u zdjeli izbliza
Copyright (c) 2023 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Grejpfrut – citrusni kralj zime

Grejpfrut je tropska biljka iz biljnog roda citrusa i porodice rutvica, no za razliku od srodnika iz skupine agruma, poput limuna, naranči i mandarina, grejpfrut nema sladak i kiseo okus, nego je gorak i slatkast. Ovaj veliki sočni plod zapravo je hibrid, nastao je križanjem mandarine i pomela te je puno krupniji od ostalih agruma. 

cijeli i prerezani grejp u zdjeli
Copyright (c) 2023 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Bogat nutrijentima, siromašan kalorijama

Postoje tri vrste grejpfruta prema boji – bijeli, žuti i crveni, s time da žuta i crvena vrsta sadrže likopen, antioksidans kojem ujedno i duguju crvenkastu boju. Grejpfrut možemo nazvati jednom od zdravijih voćki jer obiluje i vitaminima A, B, C, D i E te kalcijem, magnezijem, cinkom, bakrom i željezom. Zbog izuzetne raskoši korisnih nutrijenata i malom broju kalorija, česta je namirnica koja se konzumira tijekom mršavljenja, ali i prilikom prehlade, gripe i viroze.

Kako ga jesti?

Pronaći izuzetan način za jesti grejpfrut vrlo je teško, osim ako ga volite u sirovoj formi s gorkim okusom. Grejpfrut je najlakše iscijediti te popiti njegov sok i to zaslađen medom. Takvom soku možete dodati i druge sočne i slatke voćke, na primjer ananas, ili ga pomiješati sa šerbetom. Možete ga konzumirati i u obliku zašećerenih kriški, poput arancina, jer sušenje, baš kao i zaslađivanje, ublažava njegovu gorkost, a ističe onu citrusnu slatku kiselost. 

casa iscjedjenog soka od grejpa
Copyright (c) 2014 Africa Studio/Shutterstock. No use without permission.

Oprezno s lijekovima!

Iako je grejpfrut uistinu kralj citrusnih voćki, ipak prilikom konzumiranja treba određeni oprez. Naime, velik broj lijekova u organizmu ulazi u interakciju sa sastojcima grejpfruta, što može uzrokovati neželjene nuspojave. Tako je potreban oprez i konzultacija s liječnikom prije konzumiranja grejpfruta i nekih vrsta lijekova. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.