Avokado - malo nutritivno čudo

Porijeklom bobica, avokado nas, osim time, iznenađuje i svojim nutritivnim vrijednostima, ali i širokim spektrom načina pripreme. Stoga ne čudi da je postao gotovo svakodnevan gost i u našim kuhinjama. 

 

Raznolikost i svestranost

Neodoljivo kremast, avokado je savršen dio salata, smoothieja, namaza i umaka, ali i deserta. Sadrži 330 kalorija i 1000 mg kalija što ga čini bogatijim izvorom od banana. A sadrži avokado i vitamine skupine B, C, E, K i folnu kiselinu. No njegova vrijednost tu ne staje jer avokado sadrži i minerale bakar, magnezij, mangan, cink, natrij, selen. Treba spomenuti i nezasićene masti, proteine, vlakna, karotenoide i biljne sterole. Dakle, prava je mala energetska bomba.

Vrste Avokada

Postoji 80 vrsta avokada, a boja mu se kreće od svijetlozelene do crne. Zreli plod prepoznat ćete po intenzivnom mirisu, ali i mekoći ploda. Zreli avokado mora biti mek na dodir, ali ne premekan te se mora pojesti isti dan. Međutim, ako je nedovoljno zreo, možete ga potaknuti na zrenje. Stavite ga u papirnatu vrećicu na jedan dan ili uz njega stavite jabuku ili bananu. 

Čišćenje

Iako izgleda zahtjevno, čišćenje avokada zapravo je vrlo jednostavno. Prerežite ga na pola i odvojite polovice, a nož zatim lagano zarežite u košticu i zarotirajte ju, lako će se odvojiti od ploda. Meso ćete izvaditi tako da polovice zarežete horizontalno i vertikalno, a potom izvrnete koru, kockice mesa će jednostavno ispasti. Kako biste spriječili oksidaciju, polovice nakapajte limunovim sokom ili maslinovim uljem. Spremate li avokado za kasnije, stavite ga u hermetički zatvorenu posudu s komadićima očišćenog crvenog luka.

Slatke i slane kombinacije

Zbog svog neutralnog okusa, avokado se može koristiti u čitavom spektru jela. Najčešće ga nalazimo u salatama, smoothiejima, umacima, namazima, tacosima i sendvičima. Možda najpoznatije jelo od avokada je guacamole umak, koji se odlično slaže sa svime od čipsa do hamburgera. Od njega možete pripremiti i ukusnu kremastu juhu, ali i dresing za salatu. No osim u slanim jelima, avokado je fantastičan i u desertima upravo zbog svoje kremaste strukture. Torte, kreme, sladoledi, od avokada možete pripremiti bilo što. A ljubitelje čokolade posebno će oduševiti kombinacija u formi moussea koji kombinira kremoznost avokada i slatkoću čokolade.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.