Začin po začin – nepoznato o poznatom

Svaki začin u kuhinjama različitih naroda čini ono nešto posebno. Oni dodaju svoju posebnu notu i nadograđuju okus bilo kojeg jela ili pića. Široka upotreba začina u današnje vrijeme povećala je njihovu dostupnost i raznolikost većini ljudi. Tako na policama trgovina možete pronaći širok izbor domaćih i egzotičnih začina. O mnogima svi ponešto znamo, a drugi su nam potpuna nepoznanica. Zato vam donosimo kratki pregled začinskog svijeta za što bolje snalaženje na policama s čarobnim mirodijama.

Bosiljak

Bosiljak je porijeklom iz Indije, ali se posve udomaćio na Mediteranu, pogotovo u Italiji. Ovaj začin idealan je za povrtna jela. Dovoljno je samo par listića bosiljka kako biste promijenili aromu octa za salatne preljeve. Nasjeckane svježe listiće slobodno dodajte u omlet, svježi sir, riblje ili mesne salate. Neke vrste bosiljka vrlo su slične aromi klinčića ili muškatnog oraščića pa mogu poslužiti kao zamjena za ove začine. 

Klinčić

Domovina klinčića je Indonezija. Većinom se ovaj začin upotrebljava kod pripreme toplih pića s vinom ili kompota. Osim pića, njega se dodaje u jela s crvenim kupusom, svinjetinom, u mesne umake i paštete te gljivama. Zajedno s lukom klinčić će poboljšati okus kiselog kupusa. Brojni su ljubitelji njegove arome, ali ne vole njegov okus pa ga se u jela nerijetko dodaje nabodenog u glavicu luka kako bi ga se lakše izvadilo iz jela.

Crni papar

Crni papar potječe iz centralne Amerike. Ovo je vrlo snažna aromatična mirodija, stoga ga treba koristiti dozirano. Cijelim zrnima crnog papra začinjavaju se mesne juhe, marinade i umaci za mesna jela. U juhu i umake najbolje je staviti papar 20 minuta prije završetka pripreme.

Đumbir

Đumbir je vrlo pikantan začin čija domovina su Kina i zapad Indije. U domovini se zbog vlakana koje sadrži najviše konzumira za poboljšanje probave. Đumbir dodaje vrlo tanku aromu juhama, posebno pilećem temeljcu. Vrlo dobro se sljubljuje i s pečenom svinjetinom, patkom te gljivama.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.