SPAE - 9

Što učiniti ako presolite hranu? Imamo nekoliko savjeta...

Bolje je malo zasoliti nego presoliti - kažu mudre kuharice, no vrlo često se događa da ipak pretjeramo prilikom dodavanja ovog temeljnog kulinarskog začina. I što onda? Bez brige i panike, to se bilo kome može dogoditi, ali, na sreću, postoji nekoliko jednostavnih trikova kojima možete spasiti svoje jelo i nećete ostati gladni. 

Untitled design - 20

Dodavanje vode

Jednostavna rješenja ponekad postižu najbolje rezultate, ako su primjenjiva – naravno. Ako je riječ o presoljenom varivu, gulašu, juhi i sličnim tekućim jelima, dodajte vode kako bi jelo dobilo više tekućine u kojoj će se višak sol „izgubiti“. Vodu dolijevajte postupno, malo po malo, i kušajte jelo nakon svakog dolijevanja kako biste provjerili njegovu slanost. Nemojte zaboraviti dodati i ostale začine kako bi vaše jelo i dalje imalo isti okus, samo manje slan.

Povećajte „zapremninu“ jela!

Kada je u pitanju preslani gulaš ili varivo, povećajte im zapremninu dodavanjem, primjerice, tjestenine, žitarica, riže ili krumpira, ovisno o tome što se najbolje uklapa s ostalim sastojcima jela. Tjestenina je naročito dobra za „skupljanje“ soli, odnosno za balansiranje nivoa slanosti vašeg ručka ili večere. Odlična je opcija i to što te „spasonosne“ dodatke jelu možete nakon kuhanja izvaditi iz jela te ih iskoristiti za sljedeći obrok ili ih zamrznuti.

Untitled design - 22
Untitled design - 19

Ubacite krumpir!

Prvi savjet koji će vam baka ili mama dati kada im kažete da ste presolili jelo jest da u jelo ubacite cijeli oguljeni krumpir. I u pravu su, no ne očekujte čuda. Iako će krumpir upiti dio soli, riječ je o vrlo umjerenim količinama. No, kako biste postigli zadovoljavajući rezultat, ipak ćete morati povećati zapremninu jela, kao u prethodnom savjetu, te dodati znatno više krumpira, i to nasjeckanog, za najbolji rezultat. 

Kiselost kao spas

Od svih prethodnih savjeta, dodavanje kiselosti presoljenom jelu je najjednostavnije. U preslano varivo od mahuna dodajte žličicu jabučnog octa, presoljeni gulaš „vratit će se na pravi put“ uz nekoliko kapi limunova soka, a umaci ili saftovi, kako god vam je draže, postat će opet ukusni ako ih učinite malo kiselijima dodavanjem paste od rajčice.

Untitled design - 21
Untitled design - 18

Mliječni proizvodi

Neutralnost mliječnog okusa savršeno će se spojiti s presoljenim jelom. Stoga, kada prilika dopusti, a vi presolite jelo, dodajte u njega kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje, jogurt ili kremasti sir. Naravno, ovo možete učiniti samo u slučaju kada se jelo slaže s mliječnim okusima!

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.