Što učiniti ako presolite hranu? Imamo nekoliko savjeta...
Bolje je malo zasoliti nego presoliti - kažu mudre kuharice, no vrlo često se događa da ipak pretjeramo prilikom dodavanja ovog temeljnog kulinarskog začina. I što onda? Bez brige i panike, to se bilo kome može dogoditi, ali, na sreću, postoji nekoliko jednostavnih trikova kojima možete spasiti svoje jelo i nećete ostati gladni.
Dodavanje vode
Jednostavna rješenja ponekad postižu najbolje rezultate, ako su primjenjiva – naravno. Ako je riječ o presoljenom varivu, gulašu, juhi i sličnim tekućim jelima, dodajte vode kako bi jelo dobilo više tekućine u kojoj će se višak sol „izgubiti“. Vodu dolijevajte postupno, malo po malo, i kušajte jelo nakon svakog dolijevanja kako biste provjerili njegovu slanost. Nemojte zaboraviti dodati i ostale začine kako bi vaše jelo i dalje imalo isti okus, samo manje slan.
Povećajte „zapremninu“ jela!
Kada je u pitanju preslani gulaš ili varivo, povećajte im zapremninu dodavanjem, primjerice, tjestenine, žitarica, riže ili krumpira, ovisno o tome što se najbolje uklapa s ostalim sastojcima jela. Tjestenina je naročito dobra za „skupljanje“ soli, odnosno za balansiranje nivoa slanosti vašeg ručka ili večere. Odlična je opcija i to što te „spasonosne“ dodatke jelu možete nakon kuhanja izvaditi iz jela te ih iskoristiti za sljedeći obrok ili ih zamrznuti.
Ubacite krumpir!
Prvi savjet koji će vam baka ili mama dati kada im kažete da ste presolili jelo jest da u jelo ubacite cijeli oguljeni krumpir. I u pravu su, no ne očekujte čuda. Iako će krumpir upiti dio soli, riječ je o vrlo umjerenim količinama. No, kako biste postigli zadovoljavajući rezultat, ipak ćete morati povećati zapremninu jela, kao u prethodnom savjetu, te dodati znatno više krumpira, i to nasjeckanog, za najbolji rezultat.
Kiselost kao spas
Od svih prethodnih savjeta, dodavanje kiselosti presoljenom jelu je najjednostavnije. U preslano varivo od mahuna dodajte žličicu jabučnog octa, presoljeni gulaš „vratit će se na pravi put“ uz nekoliko kapi limunova soka, a umaci ili saftovi, kako god vam je draže, postat će opet ukusni ako ih učinite malo kiselijima dodavanjem paste od rajčice.
Mliječni proizvodi
Neutralnost mliječnog okusa savršeno će se spojiti s presoljenim jelom. Stoga, kada prilika dopusti, a vi presolite jelo, dodajte u njega kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje, jogurt ili kremasti sir. Naravno, ovo možete učiniti samo u slučaju kada se jelo slaže s mliječnim okusima!
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.