Dodajte ocat u svoju kuhinju!
Rijetko koja namirnica u kućanstvu služi jednako dobro kao sredstvo za čišćenje i kao dodatak hrani. Riječ je o octu, sastojku koji je ima raznovrsne učinke, ovisno o tome u kojim se kombinacijama koristi. Može dati kiselost hrani, ali i tvoriti druge okusne kombinacije. Kiselost octa ublažava okus ostalih sastojaka i dodaje ravnotežu bogatom jelu. Vrlo je čest i popularan sastojak preljeva za salatu, marinada, umaka, majoneze i ketchupa. No, osim što dodaje specifičan okus, mijenja i teksturu hrane. Razgrađuje kemijsku strukturu proteina, primjerice, kada se koristi kao marinada za omekšavanje mesa i ribe.
Kada koristiti ocat?
Bijeli vinski ocat idealan je za pripremu umaka, marinada i salata. Njegov blag i voćni okus dobro se slaže s raznim vrstama povrća, ribe i peradi. Možete ga koristiti za pripremu kiselo-slatkih umaka, kao što su umaci na bazi soje ili teriyaki umak.
Crveni ocat ima nešto intenzivniji okus od bijelog vinskog octa, a odličan je izbor za mariniranje mesa, osobito govedine i svinjetine. Također se koristi i za pripremu umaka za tjesteninu, osobito ako želite dodati kiselkastu notu umaku od rajčice.
Jabučni ocat ima blag voćni okus i kiselost, što ga čini savršenim za pripremu umaka, salata i marinada. Također se može koristiti u pečenju, posebno za pripremu kolača ili peciva koji zahtijevaju neki kiseli sastojak.
Rižin ocat ključni je sastojak u azijskoj kuhinji, posebno u japanskoj i kineskoj. Koristi se za pripremu sushija, mirin umaka, marinada za meso i povrće te za dodavanje okusa raznim jelima iz woka. Ima blagu i slatku kiselost koja se dobro sljubljuje s drugim sastojcima.
Balzamični ocat je bogata okusa, sladak i gust, a proizvodi se u Italiji. Njegov karakterističan okus odlično se slaže sa salatama, svježim voćem, sirevima i desertima, a također se može koristiti za pripremu glazura za meso ili povrće te kao završni preljev na gotovom jelu.
U salati i marinadi
Tijekom vrućih ljetnih mjeseci lagane salate savršeno su hranjivo i lagano osvježenje, stoga dodajte malo balzamičnog octa u svoju Caprese salatu od mozzarelle, rajčica, bosiljka i maslinova ulja. Ocat će salati dati kiselost, ali i svježinu.
Također, kada sljedeći put budete pripremali piletinu, napravite marinadu od bijelog vinskog octa koji ćete pomiješati s maslinovim uljem, usitnjenim češnjakom, limunovim sokom, svježim biljem i začinima po želji. U ovoj mješavini možete marinirati pileće odreske i riblje filete prije pečenja ili grillanja.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.