Majoneza – najpoznatiji hladni umak

osoba ulijeva ulje u posudu za kuhanje
Copyright (c) 2017 photoAZ/Shutterstock. No use without permission.

Majoneza je dio gastronomije već stoljećima, stoga je teško sa sigurnošću tvrditi kako je točno nastala i odakle dolazi naziv. No jedno je sigurno, potječe iz Francuske i danas je u širokoj upotrebi diljem svijeta. Sastavni je dio brojnih jela, nezamjenjiv umak prženim krumpirićima, ali i bogatim sendvičima. U kulinarstvu je poznata i kao jedan od temeljnih umaka koji je s vremenom dobio brojne dodatke i postao jedan od najraznovrsnijih umaka.

Kako se priprema majoneza?

Po pitanju sastojaka majoneza je poprilično jednostavna. Sve što je za nju potrebno su žumanjci, senf, sol, limunov sok i biljno ulje. No sam postupak pripreme zahtijeva vrijeme, strpljenje i određenu količinu snage. Naime, prvo je potrebno dobro ručno razmutiti žumanjke i ostale sastojke kojima se potom kapljicu po kapljicu dodaje ulje. Vrijeme mućenja ovisit će o vašoj snazi i ne bi se smio ubrzavati nikakvim kuhinjskim pomagalima poput miksera. Jer električno miješanje dodatno zagrijava umak pa je krajnji rezultat tekuća smjesa, a ne kompaktan umak na koji smo navikli.

domaca majoneza
Copyright (c) 2020 NatalyaBond/Shutterstock. No use without permission.
pomfri s majonezom
Copyright (c) 2017 DronG/Shutterstock. No use without permission.

Oplemenjivanje majoneze

S obzirom na to da je riječ o temeljnom umaku, postoje brojni načini nadogradnje. Pa tako suncokretovo ili klasično biljno ulje možete zamijeniti ili nadopuniti drugim, intenzivnijim uljima. Maslinovo će majonezi dati mediteranski štih, a bučino će pak pun i intenzivan okus. No majoneza trpi i druge načine modifikacije okusa. Tako joj nakon mućenja možete dodati i brojna začinska bilja, ovisno o vašim okusnim preferencijama. Češnjak u prahu, kurkuma, ružmarin, čili i brojni drugi začini stoje vam na raspolaganju i osiguravaju da majonezu svaki put prilagodite jelu koje pripremate.

Brojne primjene

Majonezu smo navikli konzumirati u sendvičima, burgerima, bogatim blagdanskim salatama, ali i kao dodatak prženim i pečenim krumpirima. I dok neki nisu njezini veliki ljubitelji, drugi ne mogu zamisliti hladnjak bez majoneze. Međutim, najzanimljivije je kako je ovaj umak primjenu pronašao i izvan kuhinje. Pa je zanimljivo spomenuti kako majonezu poneki koriste kao masku za kosu ili kao sredstvo za laštenje drvenog namještaja. I dok je zbog svog prirodnog sastava i velike količine ulja logičan izbor, savjetujemo da ju radije dodate ukusnom obroku.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.