Copyright (c) 2020 Sentelia/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 Sentelia/Shutterstock. No use without permission.

Marinada za meso i povrće - savršeni okusi s grilla

Delicije s grilla posebno su iskustvo okusa. No za njega su, osim kvalitetnih namirnica, najčešće zaslužne aromatične marinade. Neovisno o tome koristite li suhe ili mokre, njihova je glavna uloga oplemeniti okus namirnice. I dok će postupak mariniranja za svaku od njih biti isti, ne treba ih tretirati na isti način i marinirati u istoj marinadi.

Copyright (c) 2016 KucherAV/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 KucherAV/Shutterstock. No use without permission.

Mokra marinada

Prava marinada dolazi u tekućem obliku, a njenu osnovu čini kombinacija kiselina, masnoće i začina. Kiseline poput octa i limunova soka zadužene su za razgradnju mesa, a začini za njegovu aromatizaciju. Uloga je masnoća kao što je maslinovo ulje da oblože namirnicu i osiguraju podjednako rasprostranjivanje okusa začina. Ali i da spriječe njezino lijepljenje za vruće rešetke roštilja.

Suhi začini

Iako tehnički ne pripadaju marinadama, kombinacija suhih začina i ulja oplemenit će okus jela s roštilja. No vrlo je bitno svaku namirnicu dobro obložiti začinima koje morate prije pečenja s nje sastrugati. Glavni razlog tomu je izrazito visoka temperatura koja može zapaliti suho začinsko bilje i tako uništiti okus namirnice.

Copyright (c) 2015 Gregory Gerber/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2015 Gregory Gerber/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2020 WS.photo/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 WS.photo/Shutterstock. No use without permission.

Postupak mariniranja

Odabir marinade najviše će ovisiti o vremenu koje imate na raspolaganju i osobnim preferencijama okusa. Ako ste namirnice kupili na dan pripreme, suhi će začini biti bolji izbor. Naime, kad ih dobro utrljate u namirnicu, za prožimanje okusa dovoljno će biti i pola sata do sat vremena odležavanja. Ako u pripremu krećete dan ranije, mokra će marinada biti puno bolja opcija jer će dužim odležavanjem okusi biti intenzivniji. No neovisno o tome koristite li suhu ili mokru marinadu, vrlo je važno da namirnice zatvorite u posudu ili vrećicu sa zatvaračem. Držite ih u hladnjaku do sat vremena prije stavljanja na grill.

Meso

Pri mariniranju mesa pripazite koje začine i kiseline koristite s pojedinim vrstama. Uz nježno meso piletine najbolje bi bilo izostaviti kiseline koje ga mogu previše razgraditi te koristiti nježnije začine poput soli, bijelog papra i ružmarina. No kod crvenog mesa, čija je tekstura izdržljivija i okus intenzivniji, kombinirati možete kiseline koje će ga omekšati i jake okuse poput kajenske paprike.

Copyright (c) 2020 Gagarova Olga/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 Gagarova Olga/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2014 koss13/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2014 koss13/Shutterstock. No use without permission.

Povrće

Nježno povrće ne trpi dugo mariniranje, jake začine i kiseline. Stoga će mu pola sata u kombinaciji soli, papra, češnjaka, ružmarina i ulja biti sasvim dovoljno za puniji okus. No pripazite na količinu soli kako povrće ne bi izgubilo previše vode. Također, nikada ne marinirajte povrće u istoj marinadi kao i meso jer će miješanjem sokova na povrće dospjeti i bakterije s mesa koje se zbog kratkog pečenja neće uništiti.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.