Prehrana u vrijeme prehlade

Virusne prehlade bez iznimke pogađaju odrasle i djecu, s time da se djeca ipak češće znaju naći pod utjecajem virusa dišnih putova. Upala grla, začepljen nos, neprekidno kihanje, bol u ušima ili nadražujući kašalj simptomi su prehlade. Gripa, prehlade i viroze uglavnom su rezultat slabijeg imuniteta, tj. lošije otpornosti organizma na bakterije i viruse koji se nalaze u zraku i svuda oko nas. Pravilna prehrana neće samo znatno ubrzati oporavak nakon bolesti, nego nas može i zaštititi od prehlada i viroza.

Pijte puno tekućine

Ako ste postali žrtvom prehlade, pravilna prehrana može vam pomoći da se brzo vratite u top formu te spriječiti nastanak neželjenih posljedica. Naravno, prva i glavna preporuka u borbi protiv virusnih prehlada je konzumiranje što više tekućine. Hranu treba konzumirati u manjoj količini nego obično da oslabljeni organizam ne bi trošio više energije na probavu. Stoga, jedite manje, ali češće. Jela trebaju biti lako probavljiva i lagana, kao što su pileća ili povrtna juha. Termička obrada jela uključuje samo pripremu na pari ili kuhanje jer namirnice pripremljene na ovaj način ne opterećuju probavu.

Jedite više bjelančevina

Kad obolite od gripe ili neke viroze, vaš organizam pojačano traži bjelančevine. Zadovoljite ovu potrebu organizma i obogatite svoj jelovnik piletinom, puretinom ili ribom (najbolje morskom jer ima veću količinu vitamina i masnih kiselina u usporedbi s riječnom). Od mliječnih proizvoda prednost imaju oni sa smanjenim udjelom masnoće. Svježi sir, kefir ili jogurt neophodni su organizmu u ovom periodu. Konzumirajte i druge namirnice, poput voća, orašastih plodova i meda. Oni će doprinijeti što bržem oporavku vašeg organizma.

 

*Sve informacije u članku su isključivo informativnog karaktera.