Copyright (c) 2017 Jack Frog/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 Jack Frog/Shutterstock. No use without permission.

Grill vodič za početnike

Mogućnost pripreme gotovo svake vrste mesa samo je jedan od razloga zašto je tehnika grillanja toliko omiljena i prigrljena. Ne smijemo zaboraviti ni zabavnu i relaksirajuću notu koju priprema burgera, povrća, ražnjića i ostalih delicija donosi. Osnovne tehnike lako se usvajaju i primjenjuju pa je krajnje vrijeme da naučite glavna pravila tretiranja mesa na roštilju i uživate u jelu okruženi prirodom.

Copyright (c) 2017 Anna Om/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 Anna Om/Shutterstock. No use without permission.

Ne škrtarite na kvaliteti

Investirajte u kvalitetne komade mesa koji će uz malo truda i znatno manje muke donijeti vrhunske rezultate. Među najpopularnijim komadima mesa ističe se svinjska vratina koja ima idealan omjer krtog i masnog dijela pa je odlična za početnike, a za početak tražite komade bez kosti. Svježe mljeveni juneći vrat bit će dobar izbor za pljeskavice, dok za ćevape birajte junetinu od lopatice. Piletina je također nezahtjevno meso, ali za prve korake odaberite onu bez kosti jer krilca i bataci ipak zahtijevaju iskusnije majstore kojima dijelovi uz kost nisu sirovi. S rebarcima je isto tako dobro pričekati. Za početnike će savršen izbor biti pileći file i slični odresci koji nisu prezahtjevni za pripremu.

Nepisano pravilo: pravilno marinirajte

Kod marinade ne komplicirajte, sol, papar i masnoća njezina su osnova. Preporuka je i dodati im malo kiseline poput limunova soka jer će ona mesu dati dodatnu mekoću. Vrećice za zamrzavanje praktično su rješenje za „pacanje“ mesa, ali možete upotrijebiti i posudu s poklopcem koju lagano protresite da biste bili sigurni da je marinada okupala svaki dio mesa. Kad je povrće u pitanju, pravilo je obrnuto. Najbitnije je upamtiti da se ono ne soli prije već nakon pečenja.

Copyright (c) 2008 Elena Elisseeva/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2008 Elena Elisseeva/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2016 Lukasz Szwaj/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 Lukasz Szwaj/Shutterstock. No use without permission.

Važna doza ozbiljnosti

Bockanje i probadanje mesa vilicom tijekom pečenja strogo je zabranjeno jer to utječe na finalni dojam. Sokovi će na taj način iscuriti i meso će izgubiti na sočnosti. Isto tako, koliko god to bilo zabavno, prečesto okretanje mesa također nije dobro. Iznimka od ovog pravila su ćevapi. U pravilu se komadi mesa sami odvoje od rešetke kad su spremni za okretanje, ali nemojte ih tijekom grillanja zaboraviti premazivati masnoćom kako bi zadržali sočnost. 

Strpljivost - sastojak bez kojeg se ne može

Važan korak i lekcija prilikom pripreme mesa na roštilju svakako je ona stara – strpljen, spašen. Najjasniji pokazatelj da meso nije dovoljno ispečeno je ružičasta boja koja se ukaže kad zarežete komad mesa. Uz sirovo, greške koje želite izbjeći su i suho, žilavo ili zagoreno meso. Zbog toga je važno da meso bude sobne temperature. Ako na vrući roštilj stavite hladno meso, riskirate da izvana zagori, a iznutra ostane sirovo. 

Sve za najbolji roštilj pronađite na stranici Spar Home of BBQ

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.