Worcestershire umak u zdjeli sa  licom i bocom na bijeloj pozadini
Copyright (c) 2021 Goskova Tatiana/Shutterstock. No use without permission.

Worcestershire – umami umak koji je osvojio svijet

Worcestershire umak (odnosno, da bi vam bilo lakše izgovoriti: vuster umak) fermentirani je začin, snažnog umami okusa, napravljen od octa i s dodacima inćuna, melase, tamarinda, luka, češnjaka i raznih začina. Iako ima snažan umami okus, u Worcestershire umaku se osjećaju i natruhe slatkoće od melase i prepoznatljiva aroma octa. Glavni sastojak mu je tamarind, plod drveta iz obitelji mahunarki koje raste na višim nadmorskim visinama u Španjolskoj, Portugalu, Grčkoj, Italiji i na jugu Francuske, a ima specifičan i jak okus koji duguje visokom udjelu vinske kiseline. 

Worcestershire umak
Copyright (c) 2018 Kirill Aleksandrovich/Shutterstock. No use without permission.

Slučajno otkriće

Ovaj umak nastao je u Engleskoj kada su dvojica kemičara eksperimentirala u pripravi raznih umaka u grofoviji Worcestershire, po kojoj je umak i dobio ime. No, eksperiment im nije uspio jer je njihov umak bio okusom prejak, pa su ga spremili u bačvu i zatvorili u podrum. Kada su bačvu poslije nekog vremena otvorili, iznenadili su se blažim i raznovrsnim okusima koji su nastali uslijed fermentacije. Zapakiran i u prodaju pušten umak brzinom munje osvojio je Englesku, Europu, a potom i cijeli svijet. 

Uradi sam!

Worcestershire umak može se koristiti na razne načine, ali svakako je najpopularniji u marinadama i kao premaz po mesu tijekom pečenja, grillanja ili prženja, a na popisu je sastojaka i za pripremu popularnog koktela Bloody Marry. Također, koristi se i kao začin u gulašima, juhama i varivima te salatama. Da biste sami napravili svoj Worcestershire umak, zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne omekša. Potom dodajte pastu tamarinda i češnjak, a možete, po vlastitom ukusu, dodati i koju ljutu papričicu ili đumbir. Pirjajte oko pet minuta pa dodajte pasiranu rajčicu, crni papar, melasu, bijeli ocat, tamno pivo, sok naranče, vodu, malo limuna i limete. Na jakoj vatri pirjajte dok ne proključa, a nakon toga smanjite vatru i ostavite neka se krčka oko pet sati ili dok ne nastane gust umak. Nakon toga umak procijedite, ulijte u staklenku i spremite u hladnjak. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Svinjski kotlet i nasjeckani kupus s Worcestershire umakom