Sezona osvježavajućih juha koje se ne trebaju kuhati
Sezonsko povrće i voće idealno je za jušne recepte koji će vas u ljetnim mjesecima nahraniti i osvježiti. U mediteranskoj kuhinji hladne juhe često su zastupljene, a kombinacija je uistinu bezbroj. Od lubenice, krastavaca, rajčice, raznih vrsta paprike, cikle do kukuruza, breskvi, avokada i trešanja… Zanimljivi hladni okusi na žlicu mogu biti gotovi za svega 20-ak minuta što im daje dodatnu prednost u planiranju jelovnika.
Multipraktično i ukusno
U pripremi hladnih juha ključno je imati blender ili štapni mikser. Očistite izabrane namirnice i narežite ih na kockice te ubacite u blender kako biste ih usitnili i povezali u homogenu smjesu. Dobru kombinaciju recimo čine avokado, krastavci i celer. Začinite ih po ukusu, dodajte malo hladne vode, jogurt i kopar te ponovo ispasirajte. Stavite u hladnjak na hlađenje i poslužite uz listiće mente. Jogurt, grašak i šparoge u ovakvoj neobično jušnoj verziji također mogu ispuniti sva vaša očekivanja.
Postanite majstor za gazpacho
Hladna juha od sirovog povrća poznata kao gazpacho za bazu ima usitnjenu zrelu rajčicu i sočne slatke paprike. Drugi opcionalni dodaci su luk i češnjak, s kojima nije preporučljivo pretjerivati, te neizostavan mediteranski sastojak – maslinovo ulje. Ovo su recepture stvorene za početnike u kuhinji i one zaigranog duha jer je postupak iznimno jednostavan, a receptura podložna promjenama, ovisno o gastro preferencijama. Hladne juhe poslužite uz krutone ili prepečence, a niti ražnjići od škampa nisu loša ideja!
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.