stol prepun razlicitih vrsta juha od povrca
Copyright (c) 2024 JeniFoto/Shutterstock. No use without permission.

Tople juhe za hladne dane: Kako obogatiti klasične juhe

Dolaskom hladnijih dana ništa nas neće bolje ugrijati od tople juhe koja pruža i okrepu i utjehu. Klasične juhe, poput pileće, od rajčice ili od bundeve, lako se mogu obogatiti i postati još ukusnije, hranjivije i zanimljivije. Uz nekoliko jednostavnih dodataka i trikova možete podići svoje omiljene juhe na višu okusnu razinu. 

Temeljac s mrkvom, lukom razno svje e povrce u loncu -  arena svje a bistra proljetna juha.
Copyright (c) 2017 beats1/Shutterstock. No use without permission.

Aromatični temeljci i začini

Dobar temeljac srce je svake juhe, a priprema domaćeg pilećeg, povrtnog ili goveđeg temeljca razlika je koja se osjeti u svakom zalogaju. U temeljac možete dodati začine poput lista lovora, klinčića ili nekoliko zrna crnoga papra, a svježi začini poput timijana, ružmarina i peršina u temeljac unose svježinu i daju mu dubinu okusa. Za dodatnu aromu, pokušajte lagano tostirati začine u loncu prije nego što dodate ostale sastojke, time ćete pojačati njihov okus i miris. 

Kremasti dodaci bez vrhnja

Ako želite postići kremastu teksturu, ali bez previše vrhnja, dodajte u juhu povrće poput cvjetače, bundeve ili batata. Kada se skuhaju i usitne u pire, ove će namirnice podariti juhi prirodnu gustoću i kremastu teksturu. Kokosovo mlijeko odlično funkcionira u juhama s egzotičnim začinima poput curryja, dok zobeno ili bademovo mlijeko može biti suptilna, a zdrava zamjena u klasičnim receptima. 

Mu karac jede vegansku juhu s povrcem i bademovim mlijekom na drvenoj bijeloj pozadini
Copyright (c) 2016 Pikoso.kz/Shutterstock. No use without permission.
juha od lece s povrcem i kri kama limuna u bijeloj zdjeli
Copyright (c) 2020 from my point of view/Shutterstock. No use without permission.

Mrvicu kiselog za svježinu

Često se zaboravlja da kiseli dodatak na kraju kuhanja može potpuno promijeniti okus juhe. Nekoliko kapi limunova soka ili žličica jabučnog octa juhi daju svježinu i balansiraju masnoću. Mali dodatak nečeg kiselog u juhama od rajčice i bundeve savršeno će izbalansirati slatkoću ovog povrća.  

Proteinski dodaci za sitost

Kad poželite obogatiti juhu, dodajte joj proteine u obliku leće, slanutka, graha ili malih komadića mesa, tako će vaša juha postati zasitniji obrok. Crvena leća osobito je dobra jer se brzo kuha i lako se uklapa u kremaste juhe, a bijeli grah svakoj juhi daje laganu teksturu i blagi okus. 

krem juha od bundeve sa  kampima i balzamicnim octom
Copyright (c) 2014 Viktory Panchenko/Shutterstock. No use without permission.
Zdrava krem ??juha od brokule i zelenog gra ka s krutonima u zdjeli na svijetloj kamenoj pozadini
Copyright (c) 2020 Tatiana Volgutova/Shutterstock. No use without permission.

Hrskavi završni dodaci

Kao završni korak, pospite juhu hrskavim dodacima poput tostiranih sjemenki, prženih komadića slanine ili aromatičnih kockica kruha. Ovi dodaci zapravo su kontrast kremastoj teksturi juhe i čine taj obrok kompletnim doživljajem. Na primjer, juha od bundeve dobiva sasvim novu dimenziju kad je posuta s malo tostiranih sjemenki bundeve, dok će juhu od rajčice obogatiti hrskavi croutoni s češnjakom. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.