Namirnica koja zaslužuje često biti na tanjuru

batat narezan na ploske
Copyright (c) 2013 Brent Hofacker/Shutterstock. No use without permission.

Ako ste pobornik kvalitetnih ugljikohidrata na tanjuru, svakako u prehranu trebate uvrstiti batat. Ova namirnica zapravo nema puno šećera, iako je poznata po tome što je slađa od klasičnog bijelog krumpira. Batat karakterizira slatkasto-orašasti okus i niži glikemijski indeks od krumpira što znači da ne povisuje naglo razinu šećera u krvi. Batat sadrži vitamine A, B i C, vrlo je ukusan  i zdrav prilog jelima. Najbolje od svega, i kao glavno jelo vas neće nimalo razočarati, osobito u ovim hladnim mjesecima kad pečen s korom u pećnici te dodatkom malo vrhnja i vlasca oduševljava okusom i postiže dugoročan osjećaj sitosti.

 

Različite sorte i nutritivni sastav

Iako je dostupan tijekom cijele godine, njegova je sezona ujesen i zimu. Pri kupnji treba obratiti pozornost na njegovu teksturu i izgled. Birajte čvrste plodove, glatke površine, po mogućnosti bez mrlja i još važnije, bez pukotina. Skladištenje bi trebalo biti na hladnom i suhom mjestu, najbolje u papirnatim vrećicama. Sorte batata su brojne i razlikuju se bojama. Iako je najpopularnija, odnosno najčešće viđena sorta narančaste boje, izvana plod može biti svijetložute, narančaste, crvene i ljubičaste boje. Meso također može varirati od svijetložute do crvene i ljubičaste boje. Za njegovu boju zaslužna je velika količina beta karotena. Dobra je vijest da je niskokalorično povrće, a zahvaljujući složenim ugljikohidratima konzumacijom osigurava dosta energije. Sadrži kalij, fosfor, kalcij, magnezij i fitosterole koji mogu utjecati na snižavanje povišene razine kolesterola u krvi.

 

Pomfri od batata
Copyright (c) 2021 Elena Veselova/Shutterstock. No use without permission.

Način pripreme

U usporedbi s bijelim krumpirom, povezuje ih sličan izgled i tekstura, a samim time i način pripreme. Potječu iz Srednje Amerike, ali zapravo pripadaju različitim porodicama povrća. U kuhinji se može pripremati na razne načine i dobar je za sve generacije, od djece do gurmana zrele i starije dobi. Pogodan je za prehranu sportaša i za dijabetičare, a djeca ga posebno vole zbog slatkastog okusa. Izvrstan je prilog mesnim i povrtnim jelima, poželjno ga je kombinirati s bundevom, mrkvom i raznim vrstama mesa, a od začina s cimetom, klinčićima i muškatnim oraščićima. Može se peći, kuhati i pasirati u kremasti pire, pržiti... Vrtovi Hrvatske u SPAR-u i INTERSPAR-u osiguravaju kvalitetne zalihe domaćeg batata s hrvatskih polja, a ako trebate uštedjeti na vremenu provedenom u kuhinji, na raspolaganju su gotovi proizvodi SPAR pomfrit od batata i SPAR pire od batata.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.