Leća – super alternativa za meso

Razlicite vrste lece u zdjelicama
Copyright (c) 2021 photocrew1/Shutterstock. No use without permission.

Leća pripada obitelji mahunarki zajedno s grahom, bobom i graškom. Azijskog je porijekla, a raste u mahunama koje sadrže od jedne do tri sjemenke. Ovalnog je i spljoštenog oblika, a najviše se ističe biljnim proteinima zbog kojih je idealna zamjena za meso u prehrani. Preporučuje se vegetarijancima i veganima, ali zapravo svima jer ima brojne kvalitete, odnosno nutritivne prednosti. Leća sadrži vitamine skupine B, magnezij, cink, kalij i željezo. Vlakna su značajna jer poboljšavaju funkcije probavnog sustava. Ne sadrži kolesterol i ima malo masti. Pomaže u regulaciji težine jer povećava osjećaj sitosti i može se konzumirati kao juha, glavno jelo ili prilog.

Vrste sjemenki

Više je vrsta leće. Variraju bojom i veličinom. Razlikujemo žute, crvene, zelene, smeđe i crne sjemenke, a sve dijele bogati nutritivni profil. Smeđa se najčešće koristi u recepturama, ima blago zemljani okus, kuha se oko 30 minuta i idealna je za variva i juhe. Zelena je nešto sitnija i osobito je popularna u indijskoj kuhinji. Obično se kuha oko 45 minuta, karakterizira ju pomalo ljutkast okus i najčešće se koristi  za salate ili slične priloge. Crvena zahtijeva kraće kuhanje, ima slatkasti okus i lako je probavljiva. Kuhanjem gubi strukturu pa zapravo često služi za zgušnjavanje jela. Crna leća je toliko sitna da izgledom podsjeća na kavijar. Zbog toga je poznata i kao beluga leća. Potrebno joj je oko pola sata do 40 minuta kuhanja i ima izraženo svojstvo upijanja drugih okusa i aroma. Ova vrsta pogodna je za tople salate.

Leca i persin namazani na kruh
Copyright (c) 2016 Ildi Papp/Shutterstock. No use without permission.

Priprema jela

Leća je kvalitetna namirnica koja se priprema lako i brzo. Ovisno o vrsti, kuha se između 20 i 45 minuta, a najprije je sjemenke važno isprati hladnom vodom i ukloniti nečistoće. Odnos vode i leće u loncu bi trebao biti 3 : 1. U početku ove grahorice kuhajte na jakoj vatri dok ne zakuhaju pa nastavite kuhati poklopljeno na umjerenoj vatri. Slobodno ih malo posolite, a kad su gotove ponovno isperite hladnom vodom. Zanimljivo, prednost je leće u odnosu na druge grahorice što ju nije potrebno namakati večer prije, ali ako imate vremena učinite to kako biste poboljšali probavljivost i automatski ubrzali pripremu, odnosno smanjili vrijeme kuhanja. Sjemenke je najbolje čuvati na suhom i tamnom mjestu. Negdje gdje neće biti izložene vlazi. Na policama SPAR-a dostupna je leća u rinfuzi i gotovim pakiranjima, ali i u konzerviranom obliku za ekstra brzu pripremu zdravih obroka. Najbolje ju je kombinirati s krumpirom i korjenastim povrćem, a pogodna je i za pripremu popečaka i namaza, odnosno hummusa. U kombinaciji s rižom također može činiti izvrsno jelo.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.