mrkva. luk i poriluk na dasci za rezanje

Klasične okusne kombinacije za početak kuhanja

Kombinirajući ugrijane mirisne začine i povrće na početku kuhanja stvaramo osnovu za mnoga jela koja će ih učiniti aromatičnima i prepunima okusa. Bilo da pirjate, sotirate ili pržite, ove klasične povrtne kombinacije možete koristiti u pripravi mnogih jela, od gulaša i variva, do raznih umaka.

luk, porluk i mrkva nasjeckani u tavi

Francuski mirepoix

El classico u svjetskoj kuhinji je francuska kombinacija okusa koja garantira da ćete od svakog jela dobiti baš ono najbolje. Potrebne su vam samo tri, uvijek dostupne namirnice - luk, celer i mrkva - koje treba nasitno narezati na kockice i pirjati na maslacu kako biste dobili savršenu podlogu za razna jela. Uz dodatak vlasca, čilija, korijandra i proljetnog luka (ljutika, kozjak, šalotka) dobit ćete odličnu smjesu za umak bolonjeze, minestrone i pileću juhu, ali i ukusan povrtni temeljac. 

Soffritto iz Italije

Iz obližnje nam Italije dolazi soffritto koji je, kad je riječ o sastojcima, isti kao i mirepoix, a razlikuje se po tome što se povrće i začini pirjaju na maslinovu ulju. Upravo je kombinacija topline i ove masnoće ono što će jelu dati savršeni završni okus, tako da na maslinovo ulje uz klasičnu mrkvu, luk i celer možete dodati i koromač, češnjak, origano ili peršin. 

povrce prijano u tavi
razlicite vrste luka nasjeckane na tanjuru

Holy trinity

U kreolskoj kuhinji „sveto trojstvo“ začina sačinjavaju luk, celer i zelena paprika koji se pripremaju na vrućoj svinjskoj masti ili maslacu. Zapravo, i ovo je, baš kao i soffritto, svojevrsna varijanta francuskog mirepoixa, s time što južnjačka kuhinja nalaže da se omjeri količine sastojaka promijene pa sadrži nešto manje luka. 

Na španjolski način

Još jedna varijacija na temu klasične francuske kombinacije okusa nastala je u Španjolskoj, a specifična je po tome što sadrži dodatak pasirane ili nasitno narezane rajčice. Sjajna je osnova za puno aromatičnih umaka u koje još možete dodati i malo maslinova ulja, bosiljka ili origana.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

mladi, luk, mrkva i umaci na tanjuru