Tartar od govedine s jajetom na drvenoj podlozi
Copyright (c) 2019 Ratov Maxim/Shutterstock. No use without permission.

Tatarski biftek

Iznimno ukusan, sirov i svjež, tako bismo mogli opisati tatarski biftek. Delicija o kojoj se raspredaju mitovi i legende podatno je meso koje je kosano vrlo tanko, gotovo do oblika paštete, maže se na tost i topi u ustima! Legende koje se prepričavaju o tatarskom bifteku nisu u potpunosti potvrđene, ali zato je pouzdano točna informacija da je moderna verzija tatarskog bifteka nastala tek početkom 20. stoljeća, i to u Francuskoj. Smatra se da ime duguje Tatarima, narodu turkijskog porijekla iz istočne Europe i Azije, koji su komad govedine stavljali ispod sedla konja kako bi meso omekšalo, a jeli su ga da ih okrijepi na kraju dugog puta. No, legende su jedno, a stvarnost drugo, a ona potvrđuje da je tatarski biftek fantastična delicija. 

Kuhar priprema tartar biftek
Copyright (c) 2019 Daniel Megias/Shutterstock. No use without permission.

Uradi sam

Za pravi tatarski biftek meso se ne bi smjelo mljeti, nego se lagano guli nožem sve dok se ne dobije smjesa slična grubljoj pašteti. Tradicionalno se spravlja od goveđeg mesa, ali je i junetina jednako ukusna zamjena. Potom se dodaju nasitno sjeckani začini poput vlasca i peršina, potom i luk, žumanjci, krastavci i senf, koji se preklapaju mesom pa se meso opet kosa. Nakon toga dodaje se senf koji pojačava okus mesa, majoneza za masnoću, a potom i nekoliko kapi tabasco i Worcestershire umaka. Potom se miješaju meso i začini na sobnoj temperaturi da bi se postigla idealna tekstura jela. Današnja globalna kuhinja poznaje mnoge verzije tatarskog bifteka pa se u njega često dodaju inćuni i kapar, limun i luk. Tatarski se biftek često poslužuje sa žumanjkom u sredini mesa, a najčešće se konzumira namazan na krišku tostiranog kruha s maslacem. 

Poznat diljem svijeta

Ideja o konzumaciji sirovog mesa kao vrhunske delikatese, znamo to, nije niti nova, niti je revolucionarna. Japanska kuhinja poznaje sashimi, talijanska carpaccio, a južnoamerička crudos. No, tatarski biftek zaista je delikatesa vrijedna kušanja, čak i ako niste „na ti“ sa sirovim mesom. Kontrolirano podrijetlo junetine ili govedine, kao i veterinarska ispravnost, garancija su da je meso svježe i sigurno za konzumaciju, a u „tatarskom obliku“ – iznimno ukusno. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.Tartar od govedjeg mesa sa zumanjkom i senfom