Senf - neočekivani pikantni gastro saveznik

Senf je jedan od najčešćih dodataka brojnim jelima. Bilo uz hrenovke u slavnom hot dogu, tanko namazan na šnitu kruha sa šunkom ili kao dio dresinga za salatu. Dobiva se od sjemenki biljke gorušice koja je srodnik kupusa i rotkve. A dolazi u različitim varijantama – crnoj, smeđoj i bijeloj koje se osim u boji razlikuju i po intenzitetu okusa. Same sjemenke gorušice nemaju privlačan okus. On se počinje oslobađati tek nakon što mu se razbije ljuska i kad dođe u kontakt s tekućinom. U povijesti su se sjemenke gorušice namakale u mladome vinu što im nije davalo dovoljno privlačan okus. Zato se danas prije pripremanja senfa namaču u vodi ili u kombinaciji vode i alkoholnog octa.

Upoznajte gorušicu

Sjemenke gorušice izvor su selena, minerala koji u tijelu djeluje kao snažan antioksidans. Nije zanemariv niti podatak da sadrže prehrambena vlakna koja su nužna za pravilno funkcioniranje probave te kalcij i magnezij. Iako se ne koristi za proizvodnju senfa, konzumirati se može i lišće ove biljke koje se priprema kao špinat, a dobar je izvor bakra i vitamina C, A i K.

Poseban način pripreme

Senf dolazi u nekoliko vrsta, koje se osim po sjemenkama korištenim u njihovoj proizvodnji, razlikuju i po intenzitetu okusa. No proces pripreme je gotovo istovjetan. Sjemenke se namaču u tekućini najmanje 24 sata kako bi se iz njih izvukla gorčina i potaklo otpuštanje esencijalnih ulja odgovornih za okus. Potom ih se miješa sa začinima poput majčine dušice, kima i korijandra te dodaje šećer ili med. Nakon toga se, ovisno o teksturi koju želimo dobiti, melje.

Senf oplemenjuje baš svako jelo

Ako mu se ne doda previše šećera koji osim dodavanja okusa ima ulogu konzervansa, senf je poprilično niskokaloričan. Uz to ima vrlo mali udio zasićenih masnih kiselina. Zato je jedan od omiljenih dodataka jelima svima koji paze na unos kalorija. Uz njega je gotovo nemoguće zgriješiti u prehrani, a svojim će punim okusom oplemeniti i najbazičnija jela. Dodajte ga u salate, kao dio mesne marinade, uz pileće i svinjske kuhane šunke, a odgovarat će i uz blaže sireve.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.