Crveni cili umak Sriracha sa sastojcima na stolu
Copyright (c) 2016 AS Foodstudio/Shutterstock. No use without permission.

Sriracha - ljut, a tako dobar umak!

Ljuti umak porijeklom s Tajlanda, iz grada Sri Rache, vjerojatno je među najpoznatijim umacima na svijetu. Sastojci su mu čili papričice, destilirani ocat, češnjak, šećer i sol, a neodvojiv je dio gastronomskog doživljaja jugoistočne Azije. 

Przeni krumpirici s kecap umakom od rajcice
Copyright (c) 2021 Mikhaylovskiy/Shutterstock. No use without permission.

Popularan diljem svijeta

No, za popularnost srirache, ili kako katkad pišu - sirache, nije zaslužan Tajland, nego Sjedinjene Američke Države, gdje je zaslugom jedne tvrtke umak postao poznat kako tamo, tako i u cijelom svijetu. Što se, pak, tiče ljutine umaka, sriracha spada u manje ljute, a po konzistenciji je nešto gušći od uobičajenih umaka. Zbog toga se često koristi kao dodatak burgerima i sendvičima, kao dip za razne hruskave čipseve ili tortilje, a na svojoj rodnoj grudi sriracha je čest dodatak ribljim jelima. Sriracha se koristi u pripravi različitih jela, a naročito kao mali dodatak za postizanje ljutine i vrućine jela. Naime, ako se doda u majonezu ili u umake na bazi vrhnja, sriracha će im dati oštrinu i aromu, dok će mliječni sastojci ublažiti ljutinu. 

Uradi sam

Sve što je potrebno za domaću srirachu su čili papričice, češnjak, šećer, sol, destilirani ocat i voda. Ako volite ljuto, umjesto čili papričica ili kao njihov dodatak, možete ubaciti jalapeño papričice. U blenderu miksajte papričice i postupno dodajte sve ostale sastojke osim octa. Dobivenu smjesu stavite u staklenku, pokrijte celofanom da u nju ne bio ulazio zrak. Umak ostavite na mračnome mjestu 5 - 7 dana na sobnoj temperaturi i svaki dan promiješajte smjesu. Nakon fermentacije, umak još jednom izmiksajte u blenderu pa mu dodajte vinski ocat. Prilikom miksanja pazite na svoje oči te obavezno operite ruke nakon diranja ljutih papričica!

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Pileca krilca sa sriracha umakom na drvenom stolu