Copyright (c) 2021 PNH/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 PNH/Shutterstock. No use without permission.

Tortilje - sve zbog jednog gladnog kralja

Neka od najfinijih jela nastala su slučajno. Tako je i s tortiljama koje su osvojile svijet. Za njih je prema legendi kriv gladni majanski kralj jer ga je njima nahranio seljak. Tako je u kuhinju stigla 10 000 pr. Kr. kukuruzna beskvasna „palačinka“ koju su primijetili i u Europu donijeli Španjolci 1600-ih. Astečko ime tlaxcalli pretvorili su u „mali kolač“, odnosno tortilja, ali su ih kod kuće radili od krumpira i jaja.

Copyright (c) 2021 sweet marshmallow/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 sweet marshmallow/Shutterstock. No use without permission.

Kukuruzno i pšenično izdanje

Tortilje su napravljene od kukuruznog brašna ili pšenice. Kad su pržene onda su predjelo, a tortilje od pšeničnog brašna često su prekrivene šećerom i medom jer se poslužuju kao desert. Kukuruz i pšenično brašno također nude različite okuse glavnim jelima. Dolaze i u različitim veličinama i svaka je idealna za određeno jelo pa upravo promjer utječe na to hoće li vaš burrito ili mekani taco biti uspješno jelo. 

U slanoj varijanti

Tortilje možete puniti svime – kajganom, slaninom i naribanim sirom kao quesadillu za jaki doručak. S mljevenim mesom i umakom ili mesom piletine imat
ćete slastan obrok. Meksička sirna tortilja u sebi krije naribani cheddar i natrganu kuhanu govedinu s kriškama jalapeña koju tako zamotanu pecite dok ne postane smeđa. U talijanski recept idu krem sir i pesto kojim se prelije tortilja s jedne strane, pa posipa komadićima pršuta, sušenim rajčicama i bosiljkom. Kalupe za muffine možete napuniti krugovima tortilja koje ćete napuniti komadićima piletine i dresingom Cesar i napraviti male salate Cezar.

Copyright (c) 2021 sweet marshmallow/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 sweet marshmallow/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2020 Marielen Cestari Baldino/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 Marielen Cestari Baldino/Shutterstock. No use without permission.

I u slatkoj varijanti

Možete rastopiti maslac i preliti ga preko tortilje i posuti šećerom i cimetom, izrezati na trokute i peći dok ne porumene te poslužiti uz voćnu salsu ili umak od karamela. Prelijte je sokom od breskvi, sirom mascarpone i nasjeckanim pekan orasima i pecite u tavi pa poslužite s tučenim slatkim vrhnjem i cimetom. Za poseban desert izrežite krugove iz tortilja i ugurajte ih u kalupe za muffine koje ste
premazali s malo ulja. Pospite ih mješavinom cimeta i šećera pa pecite 5 minuta
na 350 °C. Ukrasite kuglicom sladoleda i narezanim jagodama. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.