meso od soje u zdjelici

Soja – 'meso u biljnom svijetu'

Tražite li dostojnu zamjenu za komad mesa na tanjuru, soja je sjajan izbor. Soju nazivaju 'mesom u biljnom svijetu' jer njezine neobrađene cjelovite sjemenke imaju visok udio proteina. Visoke je hranjive vrijednosti, a soja i proizvodi od soje pružaju brojne mogućnosti u pripremi zanimljivih jela.

soja umak u zdjelici

Nutritivni izvor

Razmišljanje kako soju jedu vegetarijanci osiromašit će vam jelovnik i uskratiti vas za kušanje odličnih proizvoda. Azijske kuhinje ovu mahunarku koriste tisućama godina, dok se kod nas popularizirala tek posljednjih desetljeća.

Soja je izvor folne kiseline, vitamina B6, a u manjim količinama sadrži i vitamine C, D, E i K. Izvor je kalija, kalcija, fosfora, cinka i drugih minerala. Jedina je namirnica biljnog porijekla koja sadrži sve esencijalne masne kiseline potrebne za funkcioniranje našeg organizma. 

Kupnja i priprema

U jednoj mahuni soje nalazi se do pet sjemenki koje mogu biti žute, smeđe, zelene ili crne. Zelene nezrele mahune soje, edamame, mogu se pripremati poput klasičnih mahuna. Suha zrna soje potrebno je namakati prije početka termičke obrade 6 do 8 sati. Potom se kuhaju još otprilike dva sata, tj. dok ne omekšaju, a omjer soje i vode treba biti 1 : 3. Kuhane sjemenke soje možete začiniti i konzumirati u primjerice salati ili ih dodatno malo popržiti u pećnici da postanu hrskave grickalice. Izblendate li ih, postaju baza ukusnog namaza tipa hummusa. 

Kad kupujete soju, gledajte da su sjemenke cijele bez oštećenja i da nema znakova vlage. Suhe sjemenke čuvajte do 12 mjeseci zatvorene u posudi na tamnom i suhom mjestu, a kuhane možete držati u hladnjaku zatvorene u posudi do 3 dana. Proces kuhanja i namakanja možete preskočiti kupite li konzerviranu soju spremnu za konzumiranje.

sjemenke soje i kockice tofua
sojino mlijeko u staklenoj boci

Raznovrsni proizvodi

Postoji niz proizvoda od soje koje razlikujemo prema stupnju prerade suhih zrna. Iz zrna soje koje se namaču i potom usitnjavaju nastaje napitak od soje koji se može koristiti poput kravljeg mlijeka u jelima i slasticama. Koagulacijom proteina iz napitka od soje nastaje tofu, tzv. sir od soje. Tofu je odličan pečen, pržen, kuhan, s roštilja i svjež. Koristiti ga možete za namaze, veganske burgere, marinirati ga i koristiti za salate, a možete ga ubaciti i u smoothie.

Vrlo su ukusni već gotovi medaljoni i ljuskice od soje. Nakon što se iz sjemenki ekstrahira sojino ulje, preostalom brašnu dodaje se voda, suši se i formiraju se oblici. Medaljoni i ljuskice kreativna su baza za pripremu različitih jela. Pazite samo da ih dovoljno začinite.    

Preradom soja gubi nutritivne vrijednosti, a da biste iskoristili sve sojine nutritivne vrijednosti, birajte proizvode nastale fermentacijom soje – umak od soje, tempeh, miso i natto. Uz to, fermentacijom se poboljšava i probavljivost soje.

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.