svjeze smokve na tanjuru
Copyright (c) 2016 Vladislav Noseek/Shutterstock. No use without permission.

Smokve i meso – vrhunski spoj za roštilj!

Spoj smokvi i mesa pruža jedinstvenu i ukusnu kombinaciju koju već ovoga ljeta možete isprobati na svom roštilju. Malene, ekstremno slatke i vrlo ljupko „upakirane“, smokve se mogu kombinirati s raznim vrstama mesa, dodajući jelima slatkoću i teksturu. 

svjeze smokve i prsut na tanjuru
Copyright (c) 2021 Natalia Sem/Shutterstock. No use without permission.

Zanimljive okusne kombinacije

Smokve su čest pratitelj pršuta u mediteranskoj kuhinji. Tanke kriške slanog pršuta obično se omotavaju oko smokvi i tako se postiže savršena ravnoteža slanog i slatkog okusa. Ovo je popularno predjelo koje se često poslužuje zajedno sa sirom ili kao dio tapasa. Smokve se mogu koristiti i u kombinaciji s različitim komadima govedine, poput bifteka ili pečenke, ali i svinjetine. Karamelizirane smokve ili umak od smokava odlikuju se slatkoćom i aromom koja savršeno upotpunjuje bogat okus govedine. Posebnu okusnu notu podarit će i piletini koju možete marinirati ili pak napuniti svježim smokvama. Slatke smokve nadopunit će slatkast okus janjetine i dati joj zanimljivu teksturu. 

I na umak

Za idući roštilj možete napraviti ukusan umak na bazi smokvi tako što ćete uzeti otprilike 1 kg smokava, odrezati im peteljke i narezati ih na polovice. Nakon toga kuhajte smokve oko 15 minuta, ali nemojte dodavati previše vode da umak ne bi bio rijedak. Kada se smokve skuhaju, uzmite gnječilicu za krumpir i zgnječite ih, ali ne previše kako bi u umaku ostali veći komadi koji će mu dati posebnu teksturu. Ako želite, u gotov umak možete dodati malo balzamičnog octa i šećera ili soli, metvice ili nekoliko kapi maslinova ulja. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

slatki umak u smokva