peceni janjeci kotleti na tanjuru

Tips & tricks za janjetinu na roštilju

Nakon ovog teksta sasvim je moguće da ćete janjetinu promatrati, odnosno doživljavati na drugi način. Iako je priprema ove vrste mesa na ražnju tradicija koja s razlogom ne gubi na popularnosti, janjetina je meso koje i metodom grillanja postaje prava delicija koja se topi u ustima.

sirova janjetina na dasci

Hranjivi i iznimno ukusni zalogaji

Janjeće je meso visoko cijenjeno jer je iznimno ukusno i mekano ako se pripremi kako treba. Najveća hranjiva prednost su visokokvalitetni proteini, a od drugih nutrijenata treba istaknuti željezo, cink te vitamine B12 i B2. Za pripremu na roštilju ključno je osigurati kvalitetne komade mesa. Svi su dijelovi nježne teksture, lako su probavljivi i imaju relativno malo masnoća, što dodatno doprinosi njegovoj popularnosti.

Idealni komadi za rešetku

Mlado i svježe janjeće meso ružičaste je boje, a najbolji komadi za roštilj su rebarca ili kotleti koji se uzimaju od leđa i u pravilu režu poprečno tako da svaki ima svoj dio rebra, tzv. french rack. Ramstek od leđa može se dobiti i u obliku otkoštenog odreska. Takav oblik reza obično se zove ribeye. Kod rasjeka janjetine situacija je dosta slična svinjetini ili teletini. Lopatica, but, vrat, prsa…

sirova janjetina sa zacinima za marinadu
zacini za janjecu marinadu

Mediteranska marinada

Mediteransko bilje ublažava intenzivnu aromu i okus janjetine, tako da su krupna sol, papar, češnjak i maslinovo ulje najbolji sastojci za mariniranje. Ovisno o ukusu, iskoristite bosiljak, ružmarin, timijan ili mentu koja će od svega navedenog najviše ublažiti aromu janjetine. Kao i druge vrste mesa, poželjno ga je marinirati dan prije u hladnjaku. Prije grillanja izvadite meso na sobnu temperaturu kako bi meso brže bilo gotovo. Pripremite srednje jaku vatru i dobro nauljite rešetku, a kad se meso počne odvajati od kostiju, odnosno kad poprimi lijepu smeđu boju s obje strane, znat ćete da je spremno za posluživanje. U slast!

Sve za najbolji roštilj pronađite na stranici Spar Home of BBQ

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.